Geheime liefde is niet leuk

Shakespeare probeerde het met zijn Romeo en Juliet al duidelijk te maken: geheime liefdes zijn akelig. Een psycholoog heeft dat nu ook wetenschappelijk kunnen aantonen. Hij bestudeerde 225 mensen die zich qua liefdesleven konden spiegelen aan Romeo en Juliet.

De belangrijkste reden om een relatie geheim te houden, is nog altijd paps en mams. Uit angst dat de ouders een relatie afkeuren, leidden veel van de 225 mensen een dubbelleven. Anderen deden dat omdat ze getrouwd waren of omdat ze hun relatie door middel van vreemdgaan enkel wilden ‘testen’. Slechts één stel gaf aan dat zij de geheime relatie ook echt fijn vonden.

Negatief
“Mensen houden hun relatie niet verborgen, omdat ze het leuk vinden,” concludeert onderzoeker Justin Lehmiller. “Geheimhouding heeft meer negatieve dan positieve gevolgen in relaties.”

Geheimzinnige mensen
De proefpersonen vormden een bont gezelschap. Er waren onder meer mensen met homoseksuele relaties, geliefden van verschillende rassen en mensen met een relatie waarin een gigantisch leeftijdsverschil het probleem was.

Ongezond
Via internet kregen nog eens 161 mensen vragen over het aantal geheimen in hun relatie en hun psychische en fysieke gezondheid. De conclusie is duidelijk. “Het kan heel goed zijn om een geheime relatie met het oog op je fysieke gezondheid te beëindigen.” De koppels die een jaar na het onderzoek nog bij elkaar waren, gaven aan dat ze meer stress en minder zelfrespect hadden dan de mensen die uit elkaar waren gegaan. “Zij gaven allen duidelijk aan dat de geheimhouding de reden van de breuk was.”

Lehmiller concludeert dat geheime liefdes ongelukkig maken, maar merkt tegelijkertijd op dat sommige mensen geen keus hebben. Angst om uit de familie te worden verstoten of represaillemaatregelen zorgen ervoor dat ze hun partner wel moeten verbergen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd