Geïsoleerd water in Zuid-Afrikaanse kloof gevonden

Canadese wetenschappers hebben in een drie kilometer diepe kloof in Zuid-Afrika grondwater gevonden dat duizenden tot miljoenen jaren geïsoleerd is gebleven. Dit baseren wetenschappers van de Universiteit van Toronto op basis van de chemische samenstelling van het water. De vloeistof in de diepe kloof bevat namelijk opvallend veel neon.

“De chemische samenstelling lijkt niet op die van oceaanwater of grondwater in de nabije omgeving van het Witwatersrand Bassin”, vertelt onderzoekster Barbara Sherwood Lollar. “We concluderen dat deze watervoorraad een product is van isolatie en extensieve chemische interactie tussen rotsen en water gedurende een lange periode.”

Neon is afkomstig uit de omliggende rotsen. “Onze studie toont aan dat kleine hoeveelheden van deze stof zijn opgelost in het grondwater”, aldus Sherwood Lollar. “Dat kan alleen als water een lange tijd geïsoleerd is geweest.”

De websites Physorg.com en Nu.nl suggereren dat het water misschien wel het oudste water ooit is. Zo gebruikt Nu.nl als kop ‘Mogelijk oudste water ter wereld gevonden’. Dat is incorrect. Er is niet één oudste water ter wereld. In principe is al het water op aarde het oudste water ooit. Water is in de afgelopen miljarden jaren namelijk zo vaak gemengd, dat zelfs het water uit uw keukenkraan wellicht een paar moleculen van het oudste water ooit bevat.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd