Geïsoleerde stam blijkt grote diversiteit aan bacteriën te bezitten

stam

Nog nooit hebben onderzoekers zo’n diversiteit aan bacteriën op en in een mensenlichaam aangetroffen als in het lijf van de leden van de Yanomami-stam. Het kan ons meer vertellen over ons schamele microbioom.

De leden van de stam bezitten ongeveer twee keer zoveel bacteriën als de mensen die in geïndustrialiseerde landen wonen. Ook bezitten ze significant meer bacteriën dan andere geïsoleerd levende stammen, zo stellen onderzoekers in het blad Science Advances. “We hebben een ongeëvenaarde diversiteit aan bacteriën ontdekt in de uitwerpselen, op de huid en in de mond van de Yanomami-dorpelingen,” vertelt onderzoeker Maria Dominguez-Bello.

Venezuela
De Yanomami-stam leeft in een afgelegen deel van de Amazone in Venezuela. Pas in 2009 kwamen ze in aanraking met de westerse wereld toen een medische expeditie contact met ze legde. Omdat de dorpelingen nog niet aan moderne antibiotica zijn blootgesteld, kunnen ze ons meer vertellen over het effect dat moderne antibiotica op ons microbioom (de verzameling bacteriën in en op ons lichaam) heeft. Dat het microbioom van de Yanomami veel diverser is dan het onze wijst er bijvoorbeeld op dat het gebruik van antibiotica of het westerse dieet ertoe leidt dat de bacteriële diversiteit terugloopt.

Resistentie
Het onderzoek kan ook meer inzicht geven in de wijze waarop bacteriën resistent worden voor antibiotica. Zo blijkt dat de Yanomami bacteriën bezaten met genen die voor resistentiemechanismen coderen, ondanks dat de stam nog nooit aan antibiotica was blootgesteld. De bacteriële genen bleken bacteriën niet alleen resistent te maken voor natuurlijk voorkomende antibiotica – zoals de antibiotica die door microben die in de aarde leven geproduceerd worden – maar ook voor synthetische antibiotica. “Tijdens de jaren veertig en vijftig werden de meeste antibiotica verkregen uit van nature voorkomende bacteriën die in de aarde leefden,” vertelt onderzoeker Gautam Dantas. “Dus we hadden verwacht dat natuurlijke resistentie voor antibiotica pas na miljoenen jaren van evolutie zou ontstaan. We hadden niet verwacht resistentie voor moderne synthetische antibiotica te ontdekken.” Dat genen die coderen voor resistentiemechanismen zelfs voorkomen in een microbioom dat nooit aan antibiotica is blootgesteld, kan mogelijk verklaren waarom bacteriën in zo’n hoog tempo resistent worden voor nieuwe soorten antibiotica.”

“De resultaten van dit onderzoek geven ons een beter begrip van ons microbiële verleden,” stelt onderzoeker Jose Clemente. Dominguez-Bello voegt toe: “Onze resultaten onderschrijven de groeiende hoeveelheid data die suggereren dat er een verband is tussen de afname in bacteriële diversiteit, geïndustrialiseerde diëten en moderne antibiotica aan de ene kant en aan de andere kant immunologische en stofwisselingsziekten, zoals obesitas, astma, allergieën en diabetes.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd