Geiten zijn veel slimmer dan gedacht

Ze lijken misschien op het eerste gezicht niet zo bijster intelligent, maar schijn bedriegt. Geiten zijn hartstikke slim, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Ze kunnen binnen twee minuten iets nieuws leren en dat vervolgens zeker tien maanden onthouden.

Dat stellen Engelse onderzoekers nadat ze enkele experimenten met geiten uitvoerden. Eerst leerden ze de geiten hoe deze met een aantal handelingen een beloning te pakken konden krijgen. De geiten moesten bijvoorbeeld eerst aan een hendel trekken en deze vervolgens optillen alvorens ze iets lekkers kregen. De geiten hoefden het hooguit twaalf keer te oefenen alvorens ze het zelf konden en hadden minder dan twee minuten nodig om de uitdaging in hun brein op te slaan.

Uitstekend geheugen
Een maand na de training keerden de onderzoekers terug om te kijken of de geiten nog wisten hoe het werkte. Datzelfde deden ze na tien maanden. “De snelheid waarmee de geiten de taak na tien maanden voltooiden in vergelijking met de tijd die ze nodig hadden om de taak te leren, wijst erop dat ze een uitstekend langetermijngeheugen hebben,” vertelt onderzoeker Elodie Briefer.

WIST U DAT…

Demonstratie
De onderzoekers bestudeerden ook hoe de geiten precies leerden. Sommige geiten mochten voor ze zelf met de hendel aan de gang gingen, toekijken hoe een soortgenoot de taak volbracht. De geiten die zagen hoe een ander met de taak bezig was, leerden de taak daarna net zo snel aan als de geiten die het zonder demonstratie moesten doen. “Het laat zien dat geiten het liever zelf leren dan dat ze het leren door naar anderen te kijken.”

Geiten zijn dus hartstikke slim. “Ze zijn in staat om complexe taken te leren en deze voor lange tijd te onthouden,” vertelt onderzoeker Alan McElligott. Het kan wellicht verklaren waarom geiten zich zo goed aan nieuwe leefgebieden of lastige omstandigheden kunnen aanpassen. “Maar daarvoor moeten we eerst een vergelijkbaar onderzoek met wilde geiten uitvoeren.”

Bronmateriaal

"Goats are far more clever than previously thought" - Queen Mary, University of London (via Eurekalert.org)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door exkrupier (via SXC.hu).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd