Gekweekte tussenwervelschijf pakt hernia aan

Uitstulpende tussenwervelschijven kunnen voor veel pijn zorgen, maar een in het lab gekweekte schijf biedt nu uitkomst.

Wetenschappers bouwden eerst een soort mal van de tussenwervelschijf. Vervolgens namen ze cellen uit de wervels van schapen en bekleedden daar de mal mee. Zo ontstond een levend ‘huidje’ om de mal.

Functioneren
Zodra dat klaar was, werd de schijf in de staart van ratten geplaatst. De schijf bleek net zo te werken als een echte tussenwervelschijf. En de levende cellen op de mal functioneerden uitstekend: ze bedekten niet alleen de mal, maar zochten naar verloop van tijd ook contact met de rest van de wervel en imiteerden daarmee ‘echte’ schijven. “De cellen maken niet alleen nieuw weefsel aan, maar gaan ook deel uitmaken van het omringende weefsel,” legt onderzoeker Lawrence Bonassar uit.

WIST U DAT…

…een optische illusie pijn kan verminderen?

Beter
De wetenschappers bleven de ratten gedurende zes maanden in de gaten houden. En zelfs na een half jaar zag de schijf er nog heel goed uit. Sterker nog: de schijf ging alleen maar beter presteren.

De schijven zijn nog niet op mensen getest, maar wetenschappers zijn ervan overtuigd dat hun studie daar vroeg of laat wel op zal uitdraaien. Er zijn heel veel mensen die lijden aan een hernia en veel pijn hebben. Een eenvoudige operatie die de pijn direct verzacht, is heel aantrekkelijk. Voor de experimenten met mensen beginnen, is echter nog een hoop onderzoek nodig. Zo moeten de schijven voor mensen veel groter worden en is ook afstoting een probleem. Mogelijk kunnen in de toekomst ook cellen van de patiënt zelf gebruikt worden om een schijf te ‘bouwen’. Zo zou afstoting voorkomen kunnen worden.

Bronmateriaal

"Lab-Grown Disks May Cure That Aching Back" - Sciencemag.org
De foto hierboven laat de piepkleine tussenwervelschijven van een rat zien. Links een echte, rechts een 'gekweekte'. Foto: Robby Bowles.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd