Geld zet kapucijnaap aan het denken

Wanneer kapucijnapen muntjes krijgen, remmen ze hun natuurlijke impulsen af en gaan ze berekenend te werk. Zo zorgen ze ervoor dat hun beslissingen beloond worden. Dat blijkt uit onderzoek. De aap zal Wall Street op deze manier niet halen, maar het is opvallend dat het dier strategischer wordt dankzij muntjes of objecten die daarop lijken.

De onderzoekers verzamelden acht apen en zetten een experiment op. De dieren mochten kiezen tussen grote en kleine hoeveelheden muntjes of voedsel, maar alleen de aap die een bescheiden keuze maakte, werd daarop beloond met pinda’s.

Onderdrukken
In eerste instantie koos elke aap voor de grootste hoeveelheid muntjes en voedsel. Maar later veranderde dat. Wanneer de dieren muntjes zagen, wisten ze hun verlangen naar veel te onderdrukken en kozen ze toch voor de kleine hoeveelheid en de beloning die daarmee samenhing. Als de apen alleen voedsel zagen, kozen ze altijd voor de grootste hoeveelheid.

Berekenend
Twee apen – het mannetje Sandokan en vrouwtje Robinia – bleken in het bijzonder zeer strategisch te werk te gaan. Zij kregen de keuze tussen één of twee muntjes en namen er dan één om de beloning op te strijken. Ook als ze konden kiezen tussen twee en vijf muntjes namen ze er twee.

Evolutie
“De vaardigheid om een symbolische prikkel (in dit geval de muntjes, red.) met een beloning te associëren en na te denken over verschillende types symbolische prikkels om vervolgens een keuze te maken, is een belangrijke vereiste voor het gebruik van geld bij mensen,” vertelt onderzoeker Elsa Adessi. “We kunnen stellen dat het gebruik van geld geëvolueerd is vanuit niet-menselijke primaten en hun vaardigheden.”

Uit onderzoek blijkt ook dat de kapucijnapen de waarde van geld in zekere zin begrijpen. Ze zijn bereid om meer muntjes in te leveren voor iets wat heel lekker is of in grote hoeveelheden komt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd