Geloof doet herstel na levertransplantatie goed

Mensen die een ernstige ziekte aan de lever hebben, een levertransplantatie ondergaan en een sterk geloof hebben – ongeacht in welke godheid – hebben een grotere kans om de ingreep te overleven. Dat blijkt uit onderzoek. Volgens de wetenschappers wordt het herstel bevorderd door de persoonlijke relatie die de patiënt met god heeft.

De wetenschappers bestudeerden 179 patiënten die een levertransplantatie moesten ondergaan. Het ging om 129 mannen en 50 vrouwen die gemiddeld 52 jaar oud waren. Zo’n 68 procent moest een levertransplantatie ondergaan vanwege een ontsteking aan de lever, 17 procent vanwege overmatig alcoholgebruik en zeven procent vanwege een autoimmuunziekte. Alle proefpersonen vulden voorafgaand aan de ingreep een enquête over hun beleving van het geloof in.

Uit het onderzoek blijkt dat de zoektocht naar God en de duur van het verblijf op de Intensive Care onafhankelijk van elkaar invloed hadden op de overlevingskans. “We ontdekten dat een actieve zoektocht naar God – het gaat dan eerder om het geloof van de patiënt in een hogere macht dan om een lotsbestemming – een positieve invloed op de overlevingskans had,” concludeert onderzoeker Franco Bonaguidi.

“Deze studie toetste de hypothese dat religie – het zoeken van Gods hulp, geloof hebben in God, vertrouwen in God en proberen om Gods wil te doen, zelfs als men ziek is – de overlevingskans van patiënten die een zeer ernstige leverziekte hadden en een levertransplantatie ondergingen, vergroot.” Bonaguidi benadrukt dat het gaat om ernstig zieken en dat de resultaten van dit onderzoek wellicht niet voor elk ziektebeeld gelden.

Bronmateriaal

"Have Faith Live Longer" - News.softpedia.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd