Geluid van noorderlicht ontstaat op 70 meter hoogte

Onder meer in oude volksverhalen wordt er veelvuldig over gesproken: de geluiden van het noorderlicht. Wetenschappers denken nu te weten waar die geluiden ontstaan.

Finse wetenschappers trokken naar een locatie waar het Noorderlicht wel eens gehoord was. Daar zetten ze drie microfoons neer. Vervolgens was het wachten op het noorderlicht.

Zeventig meter
Zodra het noorderlicht voorbij was, vergeleken de onderzoekers de opnames die de drie microfoons hadden gemaakt. Aan de hand daarvan konden ze achterhalen waar het waargenomen geluid ongeveer ontstond: zo’n 70 meter boven de grond.

Dichtbij
“Ons onderzoek toont aan dat mensen tijdens het optreden van het noorderlicht, natuurlijke geluiden kunnen horen die samenhangen met wat ze zien,” vertelt onderzoeker Unto K. Laine. “In het verleden dachten onderzoekers altijd dat aurora borealis (het noorderlicht, red.) te ver weg was en mensen de geluiden niet konden horen. Dit is waar. Maar ons onderzoek toont aan dat de bron van de geluiden die geassocieerd worden met aurora borealis waarschijnlijk ontstaat door dezelfde geladen deeltjes van de zon die het noorderlicht heel ver weg in de lucht creëren. Deze deeltjes of de geomagnetische verstoring die zij produceren, creëert geluid dat zich veel dichter bij de grond bevindt.”

Onduidelijk blijft hoe het geluid precies ontstaat. Vaststaat dat het noorderlicht niet altijd hoorbaar is en dat de geluiden ervan niet altijd hetzelfde zijn. Mensen die het noorderlicht hoorden, beschrijven dat heel verschillend. Sommigen vonden het lijken op lawaai in de verte. Anderen als gedempte knallen. De onderzoekers vermoeden dan ook dat het geluid van het noorderlicht door verschillende mechanismen veroorzaakt wordt.

Bronmateriaal

"Sounds of Northern Lights are born close to ground" - Aalto.fi
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Image Editor (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd