Geluidsvervuiling bedreigt vissen

De stille wereld van vissen wordt verstoord door geluiden van olie- en gasleidingen, schepen en sonarapparatuur. Hierdoor komt de migratie van de vissen, hun voortplanting, communicatie en vermogen om roofdieren te vermijden in gevaar. Dat blijkt uit onderzoek.

Wetenschappers hebben de invloed van steeds sterker wordend geluid op vissen onderzocht. Hun conclusies zijn opmerkelijk. “Mensen hebben altijd aangenomen dat de viswereld een stille wereld was,” meent bioloog Hans Slabbekoorn van de universiteit van Leiden. Maar vissen horen wel degelijk en gebruiken geluiden ook.

Ultrageluid
Over het algemeen zijn de vissen het best in staat om geluiden tussen de 30 en 100 Hertz te horen. Sommige soorten kunnen zelfs geluiden tussen de 3000 en 5000 Hertz opvangen. Een aantal vissen is zelfs in staat om ultrageluid en infrageluid te horen. Dat betekent dat de vissen een hoop geluiden van de mensenwereld meekrijgen.

Vluchten
En dat kan gevaarlijk zijn. Zo is uit onderzoek gebleken dat de haring, kabeljauw en blauwvintonijn voor geluiden wegvluchten en in luidruchtige omgevingen minder goed samenscholen. Ook de communicatie tussen vissen komt door de geluiden in het nauw. Vissen maken geluiden wanneer ze vechten, aangevallen worden en kuitschieten. Ook bij het paren is geluid belangrijk.

Stress
Wanneer de visgeluiden worden overstemd, komen een aantal zaken in het gedrang. Bijvoorbeeld de voortplanting. Ook kunnen de vissen roofdieren minder goed horen naderen. Bovendien zorgen de menselijke geluiden voor stress en dat heeft weer invloed op diverse aspecten van het vissenleven.

Volgens de onderzoekers is de invloed van geluidsvervuiling niet zo groot als de invloed van bijvoorbeeld de visserij. Maar dat maakt het probleem niet minder serieus; de geluidsvervuiling komt nog eens bovenop de overbevissing.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd