Gelukkige jongere verdient later meer

Nieuw onderzoek wijst erop dat jongeren die lekker in hun vel zitten en gelukkig zijn over het algemeen op latere leeftijd meer geld verdienen.

De onderzoekers bestudeerden de gegevens van 15.000 Amerikaanse adolescenten. De adolescenten die aangeven gelukkig te zijn en tevreden te zijn met hun leven, bleken op latere leeftijd meer geld te verdienen dan adolescenten die minder gelukkig waren.

Grote verschillen
En dat kan best in de papieren lopen, zo blijkt. Adolescenten moesten hun tevredenheid beoordelen op een schaal van één tot vijf. Adolescenten die 22 jaar oud waren en één puntje hoger zaten dan leeftijdsgenoten verdienden tegen de tijd dat ze 29 jaar oud waren gemiddeld 2000 euro per jaar meer, puur doordat ze als adolescent gelukkiger waren. Daar komen andere factoren die van invloed kunnen zijn op het salaris dus nog bovenop, zo benadrukken de onderzoekers.

WIST U DAT…

…onlangs een gen ontdekt is dat vrouwen gelukkig maakt?

Verklaring
Dat gelukkige adolescenten uitgroeien tot volwassenen met een hoger salaris, denken de onderzoekers wel te kunnen verklaren. Het is waarschijnlijker dat mensen die lekker in hun vel zitten een diploma halen en werk vinden. Ook zouden zij in vergelijking met mensen die het allemaal wat somberder inzien, sneller promotie krijgen.

“Deze resultaten hebben belangrijke implicaties voor academici, beleidsmakers en het algemene publiek,” vertelt onderzoeker Jan Emmanuel De Neve. Beleidsmakers kunnen uit het onderzoek concluderen dat het belangrijk is om het welzijn van mensen te promoten, niet alleen, omdat dat fijn is voor mensen zelf, maar ook omdat het een invloed heeft op de economie. “En voor het algemene publiek – en ouders in het bijzonder – laten deze resultaten zien dat emotioneel welzijn van kinderen en adolescenten de sleutel naar hun toekomstig succes kan zijn, nog een reden om kinderen van een emotioneel gezonde thuissituatie te voorzien.”

Bronmateriaal

"Happy youngsters more likely to grow into wealthy adults, study finds" - UCL.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door 401(K) 2012 (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd