Gemanipuleerde plant spoort bommen op

Een carrièreswitch voor de begonia in uw raamkozijn. Wetenschappers kunnen planten van bijzondere proteïnen voorzien waarmee ze de organismen in staat stellen om bommen op te sporen. De proteïnen – die in elke plant kunnen worden ‘ingebouwd’ – zorgen ervoor dat de planten de lucht gaan filteren en op zoek gaan naar gevaarlijke substanties, zoals explosieven.

Planten hebben van nature al de nodige afweermechanismen. Zo kunnen ze gevaar opmerken en erop reageren. Bepaalde proteïnen in het DNA van de planten reageren met een biologische respons op prikkels. De onderzoekers hebben die proteïnes nu zo aangepast dat ze ook reageren op bedreigingen zoals luchtvervuiling of sporen van explosieven. Zodra de planten iets verdachts ‘ruiken’, worden ze wit.

Vliegveld
Het is de bedoeling dat de planten in de toekomst een plekje krijgen op vliegvelden. Daar kunnen een rijtje bloemen een onopvallende bomdetector vormen. Beveiligingsmensen hoeven alleen de kleur van de planten maar in de gaten te houden.

WIST U DAT…

…er bloemen zijn die insecten in ruil voor bestuiving een seksuele ervaring aanbieden?

TNT
De wetenschappers hebben de planten inmiddels al zover dat ze op TNT – een veelgebruikt explosief – reageren. Op dit moment werken de onderzoekers nauw samen met binnenlandse veiligheidsdiensten om de planten ook op andere gevaarlijke stoffen te laten reageren. Zodra de wetenschappers klaar zijn met de planten, moeten de organismen net zo gevoelig zijn als de neus van een hond.

Er is nog wel wat meer onderzoek nodig voordat de planten echt aan de slag kunnen. Maar vooralsnog lijkt het een goede en tamelijk onopvallende vorm van beveiliging.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd