‘Gemanipuleerde plant kan klimaatverandering bestrijden’

Planten halen koolstofdioxide uit de lucht en verlossen de mensheid zo van meer dan de helft van alle CO2-uitstoot. Maar is er niet veel meer mogelijk? Dat vragen onderzoekers zich af in een uitgebreid artikel in het blad BioScience. Volgens Christer Jansson kan een plant met wat genetische manipulatie veel meer en veel langer CO2 opslaan. Wetgeving zit het idee echter in de weg.

Planten slaan koolstof tijdelijk op in hun bladeren, stam en takken. Als de planten sterven en worden opgegeten of gewoon vergaan, komt het CO2 weer vrij. Maar planten die koolstof in de wortels opslaan, kunnen CO2 veel langer vasthouden: honderden tot duizenden jaren.

Wortels
Door planten genetisch aan te passen, kunnen deze worden gestimuleerd om CO2 in hun wortels te stallen of het proces van fotosynthese te verbeteren. Dat zou betekenen dat we een groot deel van de koolstofdioxide in ieder geval voor de komende honderden jaren kwijt zijn.

Water
Om er zeker van te zijn dat deze planten ook in de toekomst blijven groeien, zijn echter meer aanpassingen nodig, zo stelt Jansson. Drinkwater wordt in de toekomst schaars en dus moeten de planten ‘leren’ om ook in water met minder goede kwaliteit te groeien.

WIST U DAT…

…de aarde mogelijk 100.000 jaar nodig heeft om van klimaatverandering te herstellen?

Groot verschil
“In bepaalde gebieden kunnen genetische aanpassingen een flink steentje bijdragen,” stelt onderzoeker Christer Jansson. Bijvoorbeeld door de planten beter bestand te maken tegen stress (minder water, minder voedingsstoffen, hitte of juist kou) en de fotosynthese te verbeteren. Zulke maatregelen zouden niet zomaar een marginaal verschil maken. Het zou echt helpen.

Maar is het haalbaar? Op dit moment zijn de regels voor het aanpassen van planten zeer streng. Ook het experimenteren ermee is lang niet overal mogelijk. Onderzoekers pleiten dan ook voor meer vrijheid om de mogelijkheden van genetische manipulatie te verkennen.

Bronmateriaal

"Can GM plants combat climate change" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd