Gemeenschap van bestuivers kan heel plotseling ineenstorten

hommel

Bestuivers hebben het moeilijk. En wanneer hun omstandigheden verder verslechteren, ziet het er niet best uit, zo stellen Wageningse onderzoekers. Het kan wel eens leiden tot het uitsterven van heel veel soorten.

Wereldwijd hebben bestuivers het moeilijk. Insecticiden, parasieten, ziekten en verlies van leefgebied zitten de bestuivers in de weg. En ze hebben steeds meer moeite om te overleven.

Ondersteuning
Stel dat de omstandigheden van de bestuivers nog verder verslechteren: welke gevolgen heeft dat dan? Onderzoekers van de Wageningen University zochten het met behulp van wiskundige modellen uit. Ze tonen aan dat de toekomst van de bestuivers mede bepaald wordt door de manier waarop interactienetwerken in elkaar zitten. De structuur van deze netwerken zorgt ervoor dat bestuivers elkaar in moeilijke tijden ondersteunen. Dankzij die ondersteuning kunnen bestuiversoorten die in één gebied voorkomen ook onder moeilijke omstandigheden overleven.

Afhankelijkheid
Het betekent tegelijkertijd dat soorten in één gebied in moeilijke tijden sterk van elkaar afhankelijk zijn. Wanneer de omstandigheden echt heel slecht worden, bestaat dus het gevaar dat de hele gemeenschap van bestuivers – denk aan bijen, vlinders, zweefvliegen, hommels, enzovoort – instort. En het is bijzonder lastig om zo’n ingestorte gemeenschap weer te herstellen. Daarvoor moeten de omstandigheden van deze soorten namelijk heel sterk verbeteren: nog sterker dan deze verslechterd zijn.

Er wordt de laatste tijd veelvuldig onderzoek gedaan naar bestuivers. Bestuivers zijn namelijk van cruciaal belang. Ze bestuiven ook veel landbouwgewassen die van belang zijn voor de productie van groenten, fruit, noten en kruiden. Wanneer de bestuivers het moeilijk hebben, kan dat dus gevolgen hebben voor de voedselproductie.

Bronmateriaal

Persbericht Wageningen University: "Robuust netwerk van bestuivende insecten kan plotseling instorten"
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door shioshvili (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd