Geminiden: komende dinsdag weer veel ‘vallende sterren’

Dinsdagavond zijn er weer veel vallende sterren te zien. De jaarlijkse meteorenzwerm Geminiden is dan namelijk weer actief, waardoor er tijdens het hoogtepunt 120 meteoren langs de hemel schieten.

Helaas verstoort de maan dit jaar het feestje. Een dag later is er namelijk sprake van een supermaan. De maan is op 13 december al bijna volledig verlicht, waardoor alleen de helderste meteoren te spotten zijn. Waarnemen.com verwacht dat er zo’n 35 meteoren per uur zichtbaar zijn.

Het is aan te raden om op 13 december rond 22:00 uur naar buiten te gaan. Van 22:00 uur tot 23:00 uur zijn er in totaal 31 meteoren te zien. Dat aantal stijgt de uren daarna naar 35 meteoren per uur. Pas na 4:00 uur (14 december) duikt het aantal vallende sterren onder de 30 per uur.

Van Phaethon naar vallende ster
De Geminiden worden veroorzaakt door de stofdeeltjes van de uitgedoofde komeet Phaethon. De baan van deze planetoïde kruist de baan van de aarde, waardoor de aarde door de wolk stofdeeltjes beweegt. De stofdeeltjes belanden in de dampkring van de aarde, waar ze worden afgeremd, warm worden en verdampen. De lucht rond het stof of puin wordt ook verhit en gaat gloeien. Hierdoor is er een lichtspoor te zien, dat in de volksmond ook wel een ‘vallende ster’ wordt genoemd.

Op 14 december 2093 is de afstand tussen Phaethon en de aarde slechts drie miljoen kilometer.

Mooiste sterrenregen van het jaar?
De Geminiden is één van de mooiste sterrenregens van het jaar. De Perseïden in augustus zijn net iets mooier, maar daarna volgen de Geminiden. Het voordeel van de Geminiden is dat het in december goed donker is en de nachten langer duren.

Kleed je warm aan
Wil je de Geminiden zien? Je hebt geen telescoop of verrekijker nodig. De Geminiden lijken uit het sterrenbeeld Tweelingen te komen. Dit sterrenbeeld is te herkennen aan de heldere sterren Castor en Pollux, die dichtbij elkaar staan. Je kunt het sterrenbeeld links van Orion vinden. Overigens maakt het niet uit waar je kijkt, want de meteoren kunnen overal aan de nachthemel verschijnen. Wel is het belangrijk dat jij je goed en warm aankleedt. Trek dikke kleding aan en kruip in een warme slaapzak. Dat is zeker geen overbodige luxe als het kwik onder het vriespunt daalt.

Vuurbollen
Misschien wordt jouw geduld dit weekend beloond en krijg je een vuurbol te zien. Een vuurbol is een felle meteoor, die veel helderder is dan andere sterren aan de nachthemel. Zie je een vuurbol? Noteer de positie en de tijd en geef het door aan de Werkgroep Meteoren van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde via dit formulier.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd