Genen bepalen effectiviteit van cocaïne

Wetenschappers hebben genen ontdekt die bepalen hoe gevoelig we zijn voor cocaïne. En die genen verklaren een hoop.

Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat het brein van een adolescent heel sterk op cocaïne reageert. Het is een defensieve reactie die ervoor moet zorgen dat de cocaïne een zo klein mogelijk effect heeft. Onderzoekers van de universiteit van Yale hebben nu de genen ontdekt die deze defensieve reactie ingeven.

Muis
De onderzoekers experimenteerden met muizen om te achterhalen of ze op de goede weg zaten. Ze bestudeerden welke stofwisselingsprocessen door de genen in gang werden gezet. Vervolgens zorgden ze ervoor dat deze processen bij één groep muizen geen doorgang kon vinden. Daarna kregen de muizen zonder deze processen en een controlegroep (bestaande uit gezonde muizen) cocaïne voorgeschoteld. De muizen met een intact stofwisselingsproces hadden drie keer meer cocaïne nodig om zich raar te gaan gedragen dan de muizen zonder de processen. Blijkbaar was cocaïne bij de gezonde muizen veel minder effectief doordat het brein de werking van de stof ter zelfbescherming afremde.

WIST U DAT…

Verklaring
Het onderzoek kan mogelijk verklaren waarom de één verslaafd raakt aan cocaïne en de ander niet. Het stofwisselingsproces is namelijk lang niet bij iedereen even sterk. Ook kan het onderzoek mogelijk leiden tot betere behandelingen van cocaïneverslavingen. “Als je helemaal ongevoelig raakt voor de drug, dan is er geen reden meer om deze te gebruiken,” vertelt onderzoeker Anthony Koleske.

De onderzoekers zijn van plan om hun zoektocht voort te zetten. Ze hopen nog meer genen te ontdekken die ons brein beschermt tegen cocaïne. Het volledige onderzoek bestaat uit twee papers die beiden in het blad The Journal of Neuroscience verschijnen.

Bronmateriaal

"Cocaine and the teen brain: Yale research offers insights into addiction" - Yale.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door perturbao (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd