Genetisch gemanipuleerde zijdevlinder spint spinnenzijde

Wetenschappers hebben de zijderups genetisch gemanipuleerd en deze is daardoor in staat om een bijzondere zijde te spinnen. Het is een mengsel van zijde van de zijderups en het spinsel van een spin. En dat biedt mogelijkheden: de draden kunnen gebruikt worden voor het maken van kogelvrije vesten tot kunstmatige pezen.

“In vergelijking met normale zijde van de spin is het (de nieuwe zijdesoort, red.) niet zo sterk,” vertelt onderzoeker Malcolm Fraser. “Maar dit is nog maar onze eerste poging en we zijn ervan overtuigd dat we in staat zijn om de zijde nog sterker te maken.”

Kleding
Zijderupsen worden al jaren gebruikt om kleding te maken. De draden die spinnen maken, zijn supersterk, maar moeilijk te vervaardigen. “Ze maken gewoon niet genoeg zijde,” vertelt Fraser. “Eén miljoen zijderupsen kunnen aanzienlijk meer zijde produceren dan één miljoen spinnen.”

Draden
Andere wetenschappers hebben planten, bacteriën en zelfs geiten wel eens zijdeproteïnes laten produceren, maar dat is nog niet hetzelfde als gesponnen zijde. De zijdevlinder is in staat om van de proteïne zijdedraden te maken en in grote hoeveelheden af te leveren.

WIST U DAT…

…de Caerostris darwini een gigantisch web bouwt? De spin spint draden van wel 25 meter lang!

Supersterk
De nieuwe zijde kan de textielindustrie een boost geven. Het is een stof die zachter en sterker is, maar er net zo uitziet als zijde. Fraser en zijn collega’s willen echter meer. Ze hebben nu slechts één van de zijde producerende genen in de zijderups vervangen door die van de spin. Uiteindelijk willen ze alle genen vervangen. Ze willen vooral graag de genen van de onlangs ontdekte Caerostris darwini gebruiken. Deze spin produceert zijde die twee keer zo sterk is als alle andere zijdes en tien keer sterker is dan de vezels die worden gebruikt voor kogelvrije vesten.

Als een zijderups ooit in staat is om zo’n goedje te produceren, dan heeft dat mogelijk ook grote gevolgen voor de medische wereld. De zijde zou onder meer gebruikt kunnen worden voor het dichten en helen van wonden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd