Genoeg wind om aan groeiende energievraag te voldoen

Met behulp van windmolens aan de groeiende vraag naar energie voldoen: het klinkt geweldig, maar is er wel genoeg wind? Ja, zo blijkt nu uit nieuw onderzoek. Er is genoeg wind om aan ‘s werelds vraag naar energie te voldoen.

Het lijkt misschien een rare vraag: is er wel genoeg wind? Maar die vraag is heus niet zo vergezocht. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat turbines weerstand bieden aan de wind, hierdoor wordt de wind uiteindelijk langzamer. Hoe meer windmolens er worden geplaatst, hoe meer energie er wordt opgewekt, maar hoe trager de wind ook wordt. Op een gegeven moment komen we dus op een punt dat meer turbines plaatsen niet automatisch meer energie oplevert: de wind wordt dan door al die windturbines zo sterk afgeremd dat de turbines minder energie kunnen opwekken. Maar wanneer bereiken we dat punt?

Atmosfeer
De onderzoekers bestudeerden hiervoor zowel de winden aan het aardoppervlak als de winden in de atmosfeer. De eerstgenoemde wind kan door windmolens op zee of op land worden geoogst en omgezet worden in energie. De winden in de atmosfeer kunnen door bijvoorbeeld speciale vliegers worden geoogst. Uit dit onderzoek blijkt dat er uit oppervlaktewinden meer dan 400 terawatt kan worden onttrokken. Winden in de atmosfeer kunnen goed zijn voor 1800 terawatt. En dat is meer dan genoeg: de wereld verbruikt vandaag de dag zo’n 18 terawatt. Dat betekent dat de winden aan het oppervlak alleen al meer dan twintig keer meer energie kunnen leveren dan nodig is. En de atmosfeer kan wel eens honderd keer meer energie leveren dan vandaag de dag nodig is.

WIST U DAT…

…hoe groter de windturbine is, hoe groener de energie is?

Klimaat
Om zoveel energie op te wekken, moeten natuurlijk wel heel veel windmolens neer worden gezet. En die hebben zeker een invloed op het klimaat. Zo kunnen ze invloed hebben op de temperatuur en hoeveelheid neerslag. Maar wanneer de windmolens goed verspreid worden neergezet, vallen die effecten mee, zo stellen de onderzoekers. Als er genoeg windturbines worden neergezet om aan de wereldwijde vraag naar energie te voldoen en deze worden goed verspreid, dan beïnvloeden die windmolens de oppervlaktetemperatuur slechts een klein beetje, met ongeveer 0,1 graad Celsius en de invloed op de hoeveelheid neerslag beperkt zich tot ongeveer 1 procent.

De conclusie van de onderzoekers is dan ook duidelijk: de aarde is in staat om middels windmolens aan onze groeiende vraag naar energie te voldoen. Dat wil echter niet zeggen dat die windmolens dat ook gaan doen. De onderzoekers hebben in hun studie eventuele technische en politieke hindernissen buiten beschouwing gelaten en ook de financiële kant van het verhaal is niet in het onderzoek meegenomen. Onderzoeker Ken Caldeira: “Kijkend naar het grotere plaatje, is het waarschijnlijker dat niet geofysieke beperkingen, maar economische, technologische of politieke factoren de groei van windenergie wereldwijd gaan bepalen.”

Bronmateriaal

"Enough wind to power global energy demand" - Carnegie Institution (via Eurekalert.org).
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Lance Chung / US Air Force (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd