Gentherapie tegen Alzheimer biedt hoop

Wetenschappers hebben een speciale gentherapie om geheugenproblemen tegen te gaan succesvol getest op muizen. De gentherapie zorgt er mogelijk voor dat zenuwcellen in de hersenen beter met elkaar leren communiceren. De neurotransmitter EphB2 kan patiënten met Alzheimer helpen om de zwaarste symptomen te voorkomen of te verzachten.

Mensen met Alzheimer krijgen vaak te maken met plakvorming in de hersenen, die ontstaat door de giftige proteïne amyloïd. Na verloop van tijd leidt dit tot het sterven van hersencellen.

Wetenschappers verhoogden en verlaagden de hoeveelheden EphB2 in de hersenen van gezonde muizen. Wanneer de hoeveelheden laag waren, werden de muizen vergeetachtig. Wanneer er meer EphB2 werd toegediend verdwenen de geheugenproblemen.

Toch is het nog te vroeg om enthousiast te worden. De hersenen van mensen zijn veel complexer dan die van muizen. “Om te begrijpen hoe ons brein werkt en hoe deze wordt beschadigd door een ziekte als Alzheimer is een gigantische taak”, legt Rebecca Wood van het Alzheimer’s Onderzoeksfonds uit.

De kans dat de bevindingen leiden tot medicijnen is klein, maar de vondst van de wetenschappers biedt wel hoop voor Alzheimer-patiënten en hun naasten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd