Geschiedenis zet klimaatcriminelen in een ander daglicht

Het beschuldigende vingertje wees eerder deze week overtuigend in de richting van China. Het land biechtte op meer CO2 uit te stoten dan de VS en dat maakt de Chinezen tot de grootste vervuilers. Toch? Nee, zeggen wetenschappers. Het gaat tenslotte om de cumulatieve uitstoot: de emissie van de afgelopen eeuwen. En dan verandert het kluitje klimaatcriminelen aanzienlijk.

CO2 is een stof die eeuwenlang in de atmosfeer blijft hangen, dus er valt iets voor te zeggen om ook de historische uitstoot van landen mee te rekenen. Het gaat niet langer alleen om de emissie van dit jaar, maar ook om die van pak ‘m beet 1910.

China
En dan komt de moderne vervuiler China er goed vanaf: industrialisatie is nieuw voor het land. Op dit moment stoot China net als de VS éénvijfde van alle CO2 uit. Maar dat is iets van de laatste jaren. Wanneer we de historie erbij pakken, zien we dat de bijdrage van China overall met tien procent daalt.

WIST U DAT…

…Nederland in tien jaar tijd 0,42 graden warmer is geworden?

Pioniers
Industriële pioniers als Duitsland, Frankrijk en vooral Engeland komen er een stuk minder goed af. Zij hebben een lange historie op het gebied van industrie en dat resulteert in een hoop CO2.

Methaan
Maar de wetenschappers – geleid door Niklas Höhne, een consultant op het gebied van klimaatverandering – keken ook verder dan CO2. Zo letten ze ook op de uitstoot van methaan. Dit goedje blijft ‘maar’ een decennium in de lucht hangen, maar is evengoed een belangrijke factor in de opwarming van de aarde.

VS
Met de methaan erbij doet China het nog steeds goed. Zelfs de VS komt goed weg. Want methaan komt vooral vrij bij de ontbossing en op dat gebied heeft de VS diens leven gebeterd.

WIST U DAT…

Indonesië
Maar er zijn ook landen die er bij deze benadering juist heel slecht afkomen. Brazilië bijvoorbeeld. Dit land is nu verantwoordelijk voor één procent van de uitstoot van broeikasgassen, maar wanneer we de geschiedenis erbij pakken, wordt dat vijf procent. En ook Indonesië – de koning der ontbossing – ziet zijn schuldgevoel met een flinke factor stijgen. Sterker nog: Indonesië kan -afhankelijk van welke cijfers er gebruikt worden – wel eens als één van de grootste vervuilers uit de bus komen: na de VS en China, maar voor Rusland.

Het is niet voor niets dat ontwikkelingslanden ervoor pleiten om ook historische cijfers mee te nemen als het gaat om beperkingen op het gebied van uitstoot en de rekening van klimaatverandering. Brazilië was één van de eersten die deze historische aanpak voorstelde. Ironisch genoeg komt dat land met die aanpak juist slecht uit de bus.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd