Gestreste vis wordt kalmer door ‘aanraking’

zebravis

Ziet uw goudvis er wat gestrest uit? Tijd voor een knuffel! Nieuw onderzoek toont aan dat een fysieke aanraking ook vissen goed doet. Ze worden er in tijden van stress een stuk relaxter van.

Onderzoekers verzamelden een aantal zebravissen en stelden ze bloot aan stofjes die gewonde zebravissen afgeven (feromonen). Zodra zebravissen die feromonen waarnemen, worden ze bang. En die angst zorgt ervoor dat ze heel stil op één plek blijven hangen, naar de bodem zinken of zich heel snel uit de voeten maken.

Knuffel
Wanneer wij bang zijn, kan een knuffel ons goed doen. En dat geldt voor meer dieren. Zo kunnen bijvoorbeeld ook honden baat hebben bij een aanraking. De onderzoekers vroegen zich af of een aanraking er ook voor kon zorgen dat de vissen minder angstig werden. Ze namen de proef op de som door een aantal zebravissen in een tank met stromend water te zetten, terwijl een tweede groep zebravissen in stilstaand water verbleef. Het stromende water deed daarbij dienst als aanraking.

Minder angst
De vissen die in een bak met stromend water vertoefden, vertoonden minder angstig gedrag. Ook hadden ze minder stresshormonen in hun lijf dan de vissen in het stilstaande water. Het suggereert dat de aanraking die de vissen door toedoen van stromend water ervaren, ze geruststelt. Om er zeker van te zijn dat de aanraking daarvoor verantwoordelijk was, herhaalden de onderzoekers het experiment met vissen die door beschadigingen minder goed in staat waren om de aanraking en veranderingen in waterdruk te voelen. Hun angstgevoelens namen in het stromende water minder sterk af dan die van gezonde vissen. Dat wijst erop dat de vissen echt reageren op de aanraking, zo schrijven de onderzoekers in dit paper.

Vissen die in scholen zwemmen, voelen de bewegingen van vissen in de buurt en het water. Waarschijnlijk heeft dat hetzelfde geruststellende effect als het stromende water tijdens de experimenten. “Stromingen brengen het water in beweging en leveren voedingsstoffen en zuurstof,” legt onderzoeker Annett Schirmer uit. “Dus ik denk dat aanraking in het water een sterke emotionele prikkel is die in zekere mate ook sociaal gezien relevant is.”

Bronmateriaal

"Fish Need Hugs Too!" - Duke.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Marrabbio2 (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd