Getransformeerde huidcel kan hart repareren

Wetenschappers zijn erin geslaagd om huidcellen te transformeren tot gezonde hartspiercellen die een beschadigd hart kunnen repareren.

Dat meldt de European Society of Cardiology. Het onderzoek verschijnt vandaag in het blad European Heart Journal.

Hartproblemen
De onderzoekers werkten met twee mannelijke patiënten die last hadden van hartproblemen. De patiënten waren 51 en 61 jaar oud. De onderzoekers verwijderden enkele huidcellen. Met behulp van onder meer drie genen werden deze huidcellen opnieuw geprogrammeerd. In tegenstelling tot eerdere onderzoeken maakten de wetenschappers hierbij geen gebruik van het eiwit c-Myc. Dit eiwit wordt wel veel gebruikt in het werk met stamcellen, maar heeft één groot nadeel: het kan kanker veroorzaken. Dankzij de aanpak van de onderzoekers werden de cellen hartspiercellen en bleken ook in staat om (samen met bestaand weefsel) hartspierweefsel te vormen. Dit weefsel werd vervolgens in het hart van ratten getransplanteerd. En daar ging het weefsel direct verbindingen aan met het weefsel dat zich hier reeds bevond.

WIST U DAT…

…te veel slaap slecht is voor het hart?

Afstoting
Het is niet voor het eerst dat wetenschappers nieuwe cellen gebruiken om een hart te repareren. Dat is al eerder gebeurd. Alleen stuitten wetenschappers daarbij vaak op problemen. Zo worden nieuwe hartcellen soms afgestoten en bleek het ook lastig te zijn om cellen van ouderen (die juist vaak last hebben van hartproblemen) te gebruiken. Dit onderzoek toont voor het eerst aan dat het mogelijk is om cellen van patiënten die lijden aan hartfalen te gebruiken om hartspiercellen te maken die op kunnen gaan in bestaand hartspierweefsel. De onderzoekers gaan ervan uit dat afstoting geen probleem zal zijn, omdat de cellen die getransplanteerd zijn afkomstig zijn van de patiënt zelf. Omdat de cellen in dit onderzoek van mensen afkomstig waren en in ratten werden geplaatst, moesten de ratten wel medicijnen tegen afstoting slikken.

Gezond en jong
“Wat nieuw en opwindend is aan ons onderzoek is dat we hebben aangetoond dat het mogelijk is om huidcellen van een oudere patiënt die lijdt aan hartfalen te gebruiken,” stelt onderzoeker Lior Gepstein. “En dat die cellen uiteindelijk samen met zijn eigen cellen in een petrischaaltje terechtkomen en dat die cellen net zo jong en gezond zijn als zijn hartcellen kort na de geboorte waren.”

De onderzoekers zetten hun studie voort. Er zijn nog wel wat obstakels te overwinnen. Zo is er veel geld nodig voor nader onderzoek en zijn er ook op wetenschappelijk gebied nog wel wat hobbels: zo moet uitgesloten worden dat de aanpak tot kanker of hartritmestoornissen leidt. Ook moet er nog kritisch worden gekeken naar de wijze van transplantatie: wellicht kan dit nog beter, waardoor de cellen een nog grotere overlevingskans hebben. Naar verwachting duurt het zeker nog vijf tot tien jaar voordat de experimenten met mensen kunnen beginnen.

Bronmateriaal

"Scientists turn patients’ skin cells into heart muscle cells to repair their damaged hearts: first report " - Escardio.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Wendi Gratz (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd