Gevalletje ‘Diederik Stapel’ bij het Leids Universitair Medisch Centrum

experiment

Na het incident met Diederik Stapel in 2011 is er nu weer een frauderende onderzoeker ontslagen. Dit keer niet bij de universiteit van Tilburg, maar bij het Leids Universitair Medisch Centrum. De naam van de fraudeur is nog niet bekend gemaakt. Het gaat om een medewerker die onderzoek deed bij de afdeling Reumatologie.

Een interne onderzoekscommissie onderzocht de werkwijze van de onderzoeker. De medewerker bekende dat hij bewust laboratoriumonderzoek manipuleerde en is vervolgens op staande voet ontslagen. Het LUMC trekt de twee wetenschappelijke publicaties van de onderzoeker terug.

Wist u dat…

…de fraude van Diederik Stapel mede mogelijk gemaakt werd door de falende onderzoeksstructuur?

“Het LUMC betreurt het incident ten zeerste,” vertelt Pancras Hogendoorn. Hij is decaan van het LUMC en tevens lid van het Raad van Bestuur. “Duidelijk is wel dat er voor patiënten op geen enkel moment een onveilige situatie is ontstaan, omdat de manipulatie plaatsvond met testmateriaal in het laboratorium.”

In juni maakte een andere medewerker melding van de fraudezaak. De commissie ging op zoek naar de reden van de gebrekkige reproduceerbaarheid van bepaalde onderzoeksresultaten in het laboratorium van de afdeling Reumatologie. De uitkomst was glashelder: fraude.

Stopgezet
“Het LUMC prijst het gedrag van de oplettende collega die de fraude aan het licht heeft gebracht,” vervolgt Hogendoorn. “Wetenschappelijke integriteit is een absolute noodzaak om het vertrouwen van patiënten, onderzoekers en de maatschappij te verkrijgen en te behouden.” De ‘clinical trial’ (oftewel de verdere ontwikkeling van het traject) is stopgezet. De fraudeur onderzocht bij wie het middel omalizumab de ziekteactiviteit van reumatoïde artritis kan onderdrukken.

Fraude in de wetenschap
Het is niet de eerste keer dat iemand fraudeert in de wetenschap, en zeker ook niet de laatste keer. Naar schatting pleegt 0,1 tot één procent van de wetenschappers bewust fraude. In het artikel ‘Fraude in de wetenschap‘ worden de meest bijzondere fraudezaken in de geschiedenis van de wetenschap uitgelicht.

Bronmateriaal

Persbericht LUMC + archief Scientias.nl

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd