Gezondheidszorg: zo werkt het in 2050 #2

Wat zijn de mogelijkheden van artsen in 2050? We lichten deze week weer een tipje van de sluier op.

Vorige week kon u hier al van alles lezen over de gezondheidszorg van 2050. Maar we zijn er nog niet en daarom vandaag deel twee met nog meer trends en vooral veel hoge verwachtingen.

Gentherapie
Kanker, depressies of erfelijke aandoeningen: gentherapie biedt op heel veel vlakken kansen. De methode staat nog in de kinderschoenen, maar in de toekomst kan deze wel eens heel veel levens gaan redden. Veel ziekten worden immers veroorzaakt door onze eigen genen. De oplossing: de zieke genen vervangen door gezonde exemplaren. Experimenten hebben aangetoond dat veel aandoeningen – bijvoorbeeld kanker of Alzheimer – door gentherapie kunnen worden aangepakt. Er is nog een hoop onderzoek nodig. Zo is het lastig gebleken om de genen op de juiste plaats te krijgen. Ook is niet te voorspellen wat de genen – zodra ze op de plaats van bestemming zijn aangekomen – gaan doen. Zo kunnen ze zomaar uit de band springen en nare ziektes zoals kanker gaan veroorzaken. Toch zijn onderzoekers ervan overtuigd dat de methode de toekomst heeft. Simpelweg omdat deze zoveel aandoeningen op de schop kan nemen. Intensief onderzoek naar gentherapie maakt het aannemelijk dat we de methode over enkele decennia volledig veilig kunnen ondergaan.

Foto: Mark Strozier (cc via Flickr.com).
Robots
De kans dat u in de toekomst een echte arts aan uw bed vindt, is niet zo groot als tegenwoordig. Robots nemen hun plaats rap in. Zeker in de operatiekamer. De robots zijn al met al niet alleen goedkoper, maar in veel gevallen ook nog een stuk preciezer dan hun menselijke tegenhanger. Waar menselijke doktoren soms flinke incisies nodig hebben om hun werk te kunnen doen, kan een robot het vaker met kleinere sneetjes af, waardoor patiënten eerder herstellen en naar huis kunnen en dus minder geld kosten. En ook verplegers lijken te worden ingehaald door de blikken vrienden. Zo zijn er al robots die prima in staat zijn om patiënten te wassen.

Werkt het?
Naar de dokter toe om de nieuwe medicijnen te evalueren? In 2050 doen we dat niet meer. Uw medicijnen houden de toestand namelijk zelf in de gaten en sturen een update naar uw dokter. Op de pilletjes die u voorgeschreven heeft gekregen, zit een chip die niet alleen controleert of u uw pillen wel neemt, maar ook kan vaststellen of de pil aanslaat. Die informatie kan rechtstreeks naar de patiënt en de huisarts worden verzonden. De veelzeggende zin ‘Big Brother is watching you’ krijgt zo een geheel nieuwe betekenis: bespied worden door uw eigen medicijnen, het is weer eens iets anders.

Foto: Sarah Macmillan (cc via Flickr.com).

Geen zware griep
Wekenlang snotteren is tegen 2050 hopeloos ouderwets. Tenminste: als het meezit. Wetenschappers werken reeds aan een vaccin dat alle soorten griep aanpakt. Het vaccin voorkomt griep niet, maar zorgt er wel voor dat ons immuunsysteem heel heftig op griep reageert. Hierdoor kan de griep minder schade aanrichten en zijn we er sneller vanaf. En doordat het vaccin alle soorten griep kan bestrijden, hoeft er niet elk jaar in een race tegen de klok een nieuw vaccin ontwikkeld te worden: het vaccin pakt ook nog te vormen griepvarianten aan.

Het brein in de spotlight. Afbeelding: Evan89 (via Wikimedia Commons).
Aandacht voor perceptie
Jarenlang werd pijn bestreden met allerlei pillen. Maar wetenschappers krijgen steeds meer aandacht voor andere manieren van pijnbestrijding, waarbij de perceptie van pijn een cruciale rol speelt. Zo blijken patiënten die naar natuurlijke beelden en geluiden luisteren, minder last te hebben van pijn. Ook kijken naar foto’s van geliefden helpt. En het brein is als het om pijn gaat ook te manipuleren. Bijvoorbeeld door optische illusies. Natuurlijk blijft wetenschap wetenschap en moet de werking van al die alternatieven eerst wel bewezen worden. Veel van de alternatieven doorstaan die test echter glansrijk en kunnen worden toegevoegd aan de medicijnkast van de toekomst. Onderzoeken naar perceptie zullen bijvoorbeeld grote invloed hebben op de vormgeving van ziekenhuizen.

Of de medicijnkast er straks in 2050 echt radicaal anders uitziet dan vandaag de dag? En of die kast wonderen gaat verrichten? Dat blijft natuurlijk gissen. Maar één ding staat vast: alle wetenschappelijke ontdekkingen en ontwikkelingen van dit moment dragen bij aan een betere toekomst. Of die in 2050 begint, dat is even afwachten.

Bronmateriaal

"The Slow Rise of the Robot Surgeon" - Technologyreview.com
"Gambling on Gene Therapy" - Popsci.com
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Keith Ramsey (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd