Gibbon gebruikt zelfde trucje als Griekse atleten

De gibbon kan ongelofelijk ver springen, ook al heeft hij er de lichaamsbouw niet voor. Wetenschappers weten nu hoe het dier het doet.

De gibbon kan al springend afstanden tot wel tien meter overbruggen. Wetenschappers verbazen zich daarover. De aap beschikt namelijk helemaal niet over speciale aanpassingen die zo’n sprong mogelijk moeten maken. Zo hebben de dieren bijvoorbeeld geen hele lange poten.

WIST U DAT…

…stamcellen er voor kunnen zorgen dat verlamde apen weer kunnen springen?

Geheim
Wat is het geheim van de gibbon? Wetenschappers zijn er nu eindelijk achter. Ze maakten video’s van springende gibbons en bestudeerden deze. Ze ontdekten dat een gibbon op het moment dat deze springt een snelheid van 8,3 meter per seconde heeft. Om die ongelofelijke snelheid te bewerkstelligen, verbruikten de dieren 34,5 joule per kilo. Dat is ongelofelijk veel. Geen enkel dier verbruikt met één enkele beweging zoveel energie.

Trucje
De dieren komen aan die energie met behulp van een trucje. Ze bewegen hun bovenlichaam en armen zo dat de kracht van hun sprong door vrijwel hun hele lichaam wordt doorgegeven. Hierdoor wordt het effect van de sprong vergroot.

Het is te vergelijken met de techniek die oude Griekse atleten gebruikten. Zij namen zware gewichten in de hand en slingerden deze voordat ze sprongen van voor naar achteren. Wanneer ze sprongen, werden de gewichten naar voren geslingerd en wanneer ze landden naar achteren. Hierdoor kwam hun massamiddelpunt verder naar voren te liggen en konden ze verder springen.

Bronmateriaal

"Zoologger: The most athletic ape in the canopy" - Newscientist.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jerome Ludmann (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd