Gif van Chinese duizendpoot bestrijdt pijn net zo goed als morfine

roodhoofd

Wetenschappers hebben ontdekt dat een stofje in het gif van een Chinese duizendpoot uitstekend dienst kan doen als pijnstiller. Het werkt net zo goed – en soms zelfs beter – als morfine.

Chronische pijn is een groot probleem dat momenteel met diverse pijnstillers bestreden kan worden. Het grote nadeel van die pijnstillers is dat ze slechts beperkt werken en/of in een beperkte dosis toegediend mogen worden.

Kanaal
Chinese onderzoekers besloten daarom op zoek te gaan naar een andere oplossing. Ze lieten zich daarbij inspireren door mensen die geen pijn kunnen voelen. Deze mensen voelen geen pijn, omdat een bepaald natriumkanaal (NaV1.7) in het lichaam niet goed werkt. Een natriumkanaal laat natriumdeeltjes door die elektrische impulsen creëren die uiteindelijk in het brein belanden en daar geregistreerd kunnen worden als pijn. Wanneer die kanalen niet goed werken, voelen mensen geen pijn.

Gif
Bij sommige mensen werken die natriumkanalen dus niet goed door een mutatie. Maar in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences tonen onderzoekers aan dat het wellicht mogelijk is om de werking van natriumkanalen kunstmatig te beïnvloeden. En wel met behulp van gif van een Chinese duizendpoot.

Molecuul
In het gif zit namelijk een molecuul (Ssm6a) dat NaV1.7 blokkeert. Experimenten met muizen zijn hoopgevend. De onderzoekers dienden de dieren het molecuul toe en stelden ze vervolgens bloot aan hitte en zuur. De muizen bleken hier net zo weinig van te voelen als wanneer ze morfine toegediend kregen.

De resultaten zijn gunstig, zo stellen de onderzoekers. Ze hopen dat het molecuul aanleiding geeft tot doeltreffende pijnstillende medicijnen die kunnen worden ingezet om verschillende soorten pijn onder mensen te bestrijden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd