Giftige amfibieën hebben grotere kans om uit te sterven

Giftige soorten blijken een 60 procent grotere kans hebben om met uitsterven te worden bedreigd dan soorten die zich niet met gif verdedigen.

Een Britse onderzoeker trekt die conclusie nadat hij de beschermingsstatus (bijvoorbeeld kwetsbaar, bedreigd of ernstig bedreigd) van tal van amfibieën bestudeerde. Al snel ontdekte hij dat amfibieën die zich met behulp van gif verdedigen tegen roofdieren, een grotere kans hebben om met uitsterven te worden bedreigd.

Individu
“De resultaten van dit nieuwe onderzoek suggereren dat een giftige verdediging heel goed kan zijn als je roofdieren wilt vermijden, maar op de lange termijn slecht nieuws is voor de soort,” stelt onderzoeker Kevin Arbuckle. “Het is wederom een voorbeeld dat laat zien hoe evolutie niet handelt op basis van wat goed is voor de soort, maar op basis van wat goed is voor het individu.”

WIST JE DAT…

…onlangs voor het eerst kikkers zijn ontdekt die gif kunnen toedienen?

Energie
Grote vraag is natuurlijk waarom giftige amfibieën een grotere kans hebben om uit te sterven. Dat is nog onduidelijk. Arbuckle heeft er echter wel meerdere ideeën over. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat deze vorm van verdediging veel energie kost en dat juist wanneer een soort moeite heeft het hoofd boven water te houden, verkeerd uitpakt. Een andere mogelijkheid is dat amfibieën die zich met behulp van gif verdedigen, dankzij dat gif in staat zijn om ‘marginale habitats’ te betrekken. Dat zijn leefgebieden die weinig te bieden hebben en daarom slechts een paar soorten of individuen kunnen herbergen. Het zijn echter ook gebieden die zeer kwetsbaar zijn en daarmee zijn de soorten die in deze gebieden wonen, dat ook.

Amfibieën hebben het wereldwijd moeilijk. En dat heeft verschillende redenen. Sommige amfibieën zien bijvoorbeeld hun leefgebied vernietigd worden. Anderen ondervinden hinder van vervuilende stoffen die hun leefgebied binnenkomen. Wanneer we kijken welke amfibieën onze hulp en bescherming nodig hebben, zouden we volgens Arbuckle – afgaand op dit onderzoek – ook na moeten gaan hoe een amfibie zich verdedigt.

Bronmateriaal

"Swansea research finds poisonous amphibian defences are linked to higher extinction risk" - Swansea University
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door V2 (via Wikimedia Commons)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd