Globalisering vergroot ons begrip van de wereld niet

Wie de krant leest, krijgt nieuws uit alle hoeken van de wereld naar zich toe geslingerd. Je zou denken dat we daardoor tegenwoordig verre landen beter kennen en begrijpen. Maar dat is niet zo.

Dat stelt onderzoeker Thijs Bouman in zijn proefschrift. “Waar globalisering kennis en begrip over verre landen zou kunnen vergroten, zorgt de complexiteit van de informatie juist voor onbegrip en stereotyperingen.”

Experimenten
Bouman baseert die conclusie onder meer op experimenten. Zo kregen proefpersonen bijvoorbeeld een nieuwsbericht onder ogen waarin de radicalisering in Tadzjikistan werd beschreven. In het ene nieuwsbericht stond dat Tadzjikistan in het Midden-Oosten lag, terwijl een ander nieuwsbericht het in Azië plaatste. Wanneer proefpersonen dachten dat het in het Midden-Oosten lag, keken ze na het lezen van het nieuwsbericht negatiever aan tegen Marokkanen in Nederland. Wanneer proefpersonen lazen dat Tadzjikistan in Azië lag, keken ze negatiever aan tegen Indonesische Nederlanders. “We kozen Tadzjikistan, omdat bijna niemand weet waar dat ligt.”

“Het onderzoek toont aan dat we nieuws van ver op een bijzondere manier verwerken”

Verwerking
Het onderzoek toont aan dat we nieuws van ver weg op een bijzondere manier verwerken. “We zoeken een manier om die verre gebeurtenissen een plaats te geven door het onbewust te koppelen aan geassocieerde bevolkingsgroepen in onze omgeving.” stelt Bouman. Wat opvalt, is dat we dat echter alleen doen bij negatief nieuws. Wanneer mensen een nieuwsbericht lazen met positief nieuws gingen ze niet positiever kijken naar een minderheid in hun omgeving die ze met dat nieuws associeerden.

Het onderzoek laat volgens Bouman zien dat nieuws uit verre landen tot intolerantie in ons eigen land kan leiden. “Als we willen voorkomen dat informatie in de media dit soort negatieve associaties veroorzaakt, moeten we bijvoorbeeld het woord Azië vermijden als we het over Tadzjikistan hebben, of de afkorting IS gebruiken in plaats van voluit Islamitische Staat. En daarnaast is het belangrijk dat we ons bewust zijn van deze processen in ons hoofd, dat haalt de angel er wellicht ook uit.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd