Gloednieuw molecuul gedraagt zich als een lichtzwaard

lichtzwaard

Een effectief lichtzwaard bestaat niet. Simpelweg omdat lichtdeeltjes dwars door elkaar heengaan en het dus onmogelijk is om met een lichtzwaard een ander lichtzwaard uit handen te slaan. Maar een nieuw onderzoek brengt daar wellicht verandering in.

Door de jaren heen zijn we veel over lichtdeeltjes (ook wel fotonen genoemd) te weten gekomen. Zo weten we dat ze geen massa hebben en dat ze de interactie niet met elkaar aangaan. Dat zien we bijvoorbeeld wanneer we twee laserstralen met elkaar in contact brengen. De stralen ketsen niet op elkaar af, maar gaan simpelweg dwars door elkaar heen.

Wetenschappers hebben nu een situatie gecreëerd waarin lichtdeeltjes de interactie wel met elkaar aangaan, zo meldt het blad Nature. “Wat bij hebben gedaan is een speciaal medium creëren waarin fotonen zo sterk met elkaar reageren dat ze zich gaan gedragen alsof ze massa hebben en zich samenbinden, zodat moleculen ontstaan,” legt onderzoeker Mikhail Lukin uit. “Wanneer deze fotonen met elkaar reageren, duwen ze tegen elkaar en buigen ze elkaar af. Wat er fysisch gezien in die moleculen gebeurt is vergelijkbaar met wat we zien in de films,” stelt hij, verwijzend naar sciencefictionfilms waarin de bekende lichtzwaarden opduiken.

Maar wat kunnen we nu met die nieuwe moleculen? De onderzoekers zien genoeg praktische mogelijkheden. Bijvoorbeeld op het gebied van kwantuminformatie. “Fotonen blijven heel geschikt om kwantuminformatie te dragen. Hun handicap is echter dat ze de interactie niet met elkaar aangaan.” Een kwantumcomputer moet kwantuminformatie kunnen opslaan en verwerken. Voor dat verwerken is het nodig dat de fotonen de interactie met elkaar aangaan. En dat lijkt nu tot de mogelijkheden te gaan behoren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd