Goed nieuws voor ‘de ongrijpbare’

In augustus 2012 werd de wereld der natuurbeschermers verrast door groot nieuws! Het was een team van wetenschappers van het IUCN voor het eerst gelukt om twee jonge sneeuwpanters in het Pamirgebergte, in het noordoosten van Afghanistan te chippen.

Een land als Afghanistan wordt niet direct in verband gebracht met dieren als sneeuwpanters. Meestal wordt gedacht aan burgeroorlogen of aan een hete zandbak. Toch heeft dit land veel meer te bieden dan u denkt. Naast desolate woestijnlandschappen kunt u er ook ruige berggebieden vinden met een overweldigende fauna: wolven, bruine beren, luipaarden en gorals.

In dit ongerepte gebied, in het oosten van Afghanistan, op de grens van Pakistan, leeft de ‘ongrijpbare’, zo genoemd vanwege zijn heimelijke leefwijze. Zelfs de lokale bevolking ziet hem nauwelijks. Ondanks zijn grote onbekendheid wordt de sneeuwpanter wel gezien als één van de mooiste roofdieren ter wereld.

Helaas is deze prachtige roofkat vaak het slachtoffer van ongecontroleerde stroperij. Ook door de handel, de veeteelt en de effecten van klimaatverandering is het aantal sneeuwpanters geslonken tot een schamele 4000 tot 6000 exemplaren.

Met behulp van cameravallen heeft het onderzoeksteam in juli 2011 een gezonde populatie aangetroffen. Na onderzoek komt men op een aantal van ongeveer 100 sneeuwpanters en dat is dus goed nieuws voor de natuurbescherming.

In de lente van 2012 kregen de eerste sneeuwpanters een halsband. Sinds die tijd heeft één van de gezenderde exemplaren al ruim 160 kilometer afgelegd. Het grootste nieuws kwam echter in augustus. De eerste jongen zijn gechipt. Wellicht komt men nu meer te weten over het leven van deze met uitsterven bedreigde soort en kan men tot actieve bescherming overgaan. En wie weet worden er in de toekomst nog meer sneeuwpanters gechipt.

Bronmateriaal

"Zeldzame jonge sneeuwpanters gefilmd" - Jeugdjournaal.nl
"Sneeuwpanters van Afganistan voorzien van GPS-collars" - Stichtingspots.nl
"Afghanistan-natuur-dieren-blogspot.com" - Blogspot.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door uzaigaijin (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd