Greenpeace: “In 2050 is energie 100% duurzaam”

windmolen

Over 35 jaar zijn we van gas, olie en kolen af. Greenpeace voorspelt dat in 2050 de wereld volledig over is op duurzame energiebronnen.

Volgens het Energy [R]evolution 2015-rapport van Greenpeace zijn er green grote economische of technische problemen die een 100% duurzame wereld tegen kunnen houden. In het rapport concluderen onderzoekers van de milieuorganisatie dat biomassa, aardwarmte, zon en wind de fossiele brandstoffen volledig vervangen. Dit vraagt wel om een flinke investering van jaarlijks 1,42 biljoen euro. Over 35 jaar gezien gaat het om een investering van 56.570 miljard euro. Daar tegenover staat een jaarlijkse besparing van 976 miljard euro.

“Dit is het eerste uitgebreide wetenschappelijke rapport dat technische en economische mogelijkheden om fossiele en nucleaire brandstoffen binnen één generatie uit te faseren onder de loep neemt”, zegt Dr Sven Teske van Greenpeace. “Wij denken niet alleen dat het mogelijk is, maar ook dat het kostenneutraal is. Duurzame energie heeft geen fossiele brandstof(fen) nodig, dus de investeringen zullen worden terugverdiend.”

Aardige voorspelling
Hoe realistisch is het rapport? Dat weten we pas over 35 jaar. Toch kunnen we er van uitgaan dat het rapport van Greenpeace aardig klopt. De milieuorganisatie publiceert sinds 2005 energierapporten en tot nu toe zijn de meeste voorspellingen uitgekomen. In 2005 werden de eerste resultaten kritisch ontvangen, maar Greenpeace bleek de enige organisatie te zijn die de opkomst van duurzame energie niet onderschatte.

Nieuwe duurzame energiebronnen

Wetenschappers vinden vandaag de dag nog steeds nieuwe energiebronnen. Zo hopen onderzoekers ooit energie te winnen uit thorium. Een handvol thorium is in de toekomst genoeg om een stad als Londen een week lang te verlichten. Een andere nieuwe bron van duurzame energie is infraroodstraling die onze aarde de ruimte instuurt. Dankzij recente technologische ontwikkelingen zou het mogelijk moeten zijn die straling om te zetten in elektriciteit.

Lange weg te gaan voor Nederland en België
Nederland loopt momenteel niet voorop als het gaat om duurzame energie. In 2014 was 11% van alle geproduceerde energie duurzaam. Logisch, aangezien Nederland nog steeds afhankelijk is van een grote aardgasbel onder de provincie Groningen. België scoort iets beter met een percentage van 17%. De toplanden zijn IJsland (100% duurzaam), Noorwegen (97% duurzaam) en Nieuw-Zeeland (79% duurzaam).

Lees het rapport
Wil je het hele rapport van Greenpeace lezen? Maak je borst maar nat, want het rapport telt meer dan 300 pagina’s. De belangrijkste statistieken staan op pagina 116. Daar is te zien hoe de toekomst van Europa er uit ziet. In 2040 wordt er nog een klein beetje aardgas gewonnen, maar windenergie heeft dan al de overhand. In 2050 is heel Europa 100% duurzaam met op de eerste plek windenergie en op de tweede plek zonne-energie.

Bronmateriaal

"Energy [R]evolution" - Greenpeace

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd