Grijze langoer beveiligt Gemenebestspelen

Binnenkort starten in Delhi, India de Gemenebestspelen. De sporters en toeschouwers kunnen er rekenen op een goede bewaking die wordt gevormd door mensen én 38 grijze langoeren. De apen hebben de opdracht gekregen om kleinere apen die op talloze plaatsen voor problemen zorgen op afstand te houden. En dat is de grijze langoeren wel toevertrouwd.

De meeste grijze langoeren zijn nabij het zwemcomplex opgesteld. Daar zijn in het verleden nogal wat incidenten met kleine primaten geweest. Een ander deel van de beveiliging houdt de andere plaatsen van samenkomst in de gaten. Toch zijn apen niet de enige zorg aan het hoofd van de Indiërs. Onlangs werd er in het tenniscomplex nog een slang gevangen en straathonden zwerven overal rond.

Gang
Apen hebben desalniettemin de overhand. Overheidsgebouwen, politiekantoren en ziekenhuizen worden regelmatig met een bezoek van een ‘gang’ apen verrast. Dat dat lang niet altijd zonder gevaar is, bleek in 2007. De loco-burgemeester van New Delhi werd toen door een groep wilde apen aangevallen en viel terwijl hij de apen van zich af probeerde te houden van een terras. Hij stierf.

Heilig
Toch zijn de Indiërs voorzichtig met het bestrijden van de apen. Volgens boeddhisten zijn veel apen heilig. Zo zou de god Hanuman zich in de resusaap – één van de grootste onruststokers – manifesteren. Het doden van de probleemapen is dan ook geen optie. Het lijkt erop dat de grijze langoeren de gulden middenweg zijn: een oplossing waar zowel mens als aap tevreden met is.

De autoriteiten kiezen de grijze langoeren die als beveiliging dienst kunnen doen geheel onwillekeurig. Elke langoer is geschikt, omdat elke langoer de andere kleine primaten de stuipen op het lijf jaagt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd