Groeiseizoen duurt een maand langer

Het groeiseizoen duurt alsmaar langer. Uit een onderzoek van de organisatie De Natuurkalender blijkt dat het vroege voorjaar de afgelopen tien jaar zeventien dagen eerder startte dan een halve eeuw geleden. De winter begon juist negen dagen later. Hierdoor is het ieder jaar een kleine maand langer groen in Nederland dan halverwege de twintigste eeuw.

De belangrijkste oorzaak van het langere groeiseizoen lijkt het klimaat te zijn. De afgelopen tien jaar lag de gemiddelde jaartemperatuur 1,3 graden Celsius hoger dan vijftig jaar geleden. Toch zijn er grote verschillen tussen jaren. Zo begon het groeiseizoen in 2008 erg vroeg, terwijl 2010 een koude start kende. Afgelopen jaar begon het groeiseizoen een week later dan halverwege de vorige eeuw. In 2001, 2005 en 2006 duurde het erg lang voor alle bladeren van de bomen vielen.

En hoe is de situatie nu?
Op dit moment ligt de natuur zo’n drie weken voor op schema. Dit is het gevolg van de koude maand december en het zachte weer in januari. Vroege bloeiers reageren door de kou in december sneller op hoge temperaturen, waardoor de natuur op dit moment zo’n vijf dagen op het gemiddelde van de afgelopen tien jaar voorloopt.

De Natuurkalender
De Natuurkalender is een gezamenlijk initiatief van tientallen organisaties, zoals de Wageningen Universiteit en het radioprogramma Vroege Vogels. Sinds de start van De Natuurkalender zijn er meer dan 120.000 waarnemingen doorgegeven van veranderingen in de natuur. De populairste soorten zijn de citroenvlinder, speenkruid, tjiftjaf, gierzwaluw en witte paardenkastanje.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd