Groen licht voor bouw Giant Magellan Telescope

giant-magellan-telescope

Deze week kreeg de organisatie van de Giant Magellan Telescope meer dan 500 miljoen dollar van elf partners, waardoor de bouw van deze reuzentelescoop nu echt kan beginnen. In totaal is er één miljard dollar nodig. Als de GMT klaar is, dan is het één van de grootste optische telescopen ter wereld.

De Giant Magellan Telescope heeft in totaal zeven spiegels. Iedere spiegel heeft een diameter van 8,4 meter. De totale lichtopbrengst komt overeen met die van een spiegeldiameter van 21,4 meter, waardoor de GMT tien keer scherper kan kijken dan de Hubble-ruimtetelescoop.

Flinke operatie

Iedere spiegel weegt 17 ton. Probeer maar eens twee tot drie olifanten tegelijkertijd op te tillen, dan voel je hoe zwaar iedere spiegel is. Het duurt één jaar om een spiegel te gieten en te koelen. Daarna wordt iedere spiegel gepolijst. Dit proces duurt drie jaar en vindt plaats in het Steward Observatorium van de Universiteit van Arizona. Wist je trouwens dat iedere spiegel eens in de twee jaar opnieuw gecoat moet worden?

De grootste telescopen ter wereld hebben nu spiegels met een diameter van tien meter, maar er komt een nieuwe lichting van reuzentelescopen aan. De Giant Magellan Telescope wordt opgeleverd in 2024 en zal één van de eerste reuzentelescopen zijn. Andere reuzentelescopen zijn de Thirty Meter Telescope en de European Extremely Large Telescope. De bouw van de Thirty Meter Telescope startte in 2014. De hoofdspiegel is dertig meter breed, zoals de naam al weggeeft. De Europese Extremely Large Telescope (EELT) is ook een flinke jongen met een hoofdspiegel van maar liefst 39 meter. Vorig jaar werd een bergtop opgeblazen om plaats te maken voor de EELT. Deze telescoop wordt – net als de Giant Magellan Telescope – gebouwd in Chili, waar de atmosferische omstandigheden beter zijn dan in Europa.

Kan het geld van deze drie telescopen niet in één potje gestopt worden om een XXL-reuzentelescoop te bouwen? Misschien, maar het voordeel van drie telescopen is dat iedere telescoop met andere instrumenten uitgerust kan worden, waardoor observatoria zich van elkaar kunnen onderscheiden.

De nieuwe generatie telescopen gaat op zoek naar aardachtige planeten rondom andere sterren. Ook hopen wetenschappers de observatoria in te zetten om het jonge universum te bestuderen en om donkere materie en donkere energie te vinden.

Bronmateriaal

"Construction to Begin on Largest Telescope" - Universiteit van Arizona

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd