Groenlands ijs smolt nog nooit zo hard als in 2010

Het afgelopen jaar heeft een dubieus record opgeleverd, zo blijkt uit onderzoek. De Groenlandse ijskap smolt harder dan ooit. De smelting begon uitzonderlijk vroeg (eind april) en eindigde zeer laat (halverwege september). Dat betekent dat sommige delen van Groenland maar liefst vijftig dagen langer met dooi te maken hadden dan normaal gesproken het geval is.

De onderzoekers baseren hun conclusies op satellietbeelden, modellen en observaties ter plaatse. Uit de studie blijkt dat de zomerse temperaturen in Groenland zo’n drie graden hoger waren dan gemiddeld het geval is. Daarnaast viel er ook nog eens minder sneeuw. De hoofdstad van Groenland – Nuuk – had zelfs te maken met de warmste lente en zomer sinds de mens deze temperaturen in 1873 begon te noteren.

“Het afgelopen smeltseizoen was uitzonderlijk,” vertelt onderzoeker Marco Tedesco. “In sommige gebieden duurde de dooi 50 dagen langer dan gemiddeld het geval is.” En dat baart de wetenschappers zorgen. De smeltende Groenlandse ijskap levert een grote bijdrage aan de stijging van de zeespiegel. Tegen het jaar 2100 kunnen de wateren wel eens een meter hoger staan dan nu het geval is.

Het Wereld Natuurfonds – één van de geldschieters achter de studie – ziet het onderzoek als een wake-up call. “Onderzoek na onderzoek trekt dezelfde conclusies: de verandering van het klimaat versnelt, de omgeving van mensen en dieren staat onder druk en de kosten van ons nietsdoen stapelen zich op,” concludeert WNF-medewerker Lou Leonard. “We hebben weinig tijd, maar er is nog een kans om de ergste invloeden en economische schade te vermijden door steeds minder fossiele brandstoffen te gaan gebruiken en over te stappen op een economie die op schone energie draait.”

Bronmateriaal

"New Melt Record for Greenland Ice Sheet" - Insurancenewsnet.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd