Groenlandse gletsjer verliest enorme brok ijs

Een flinke aderlating voor de Groenlandse Petermann-gletsjer: deze is in de vroege ochtend van donderdag 5 augustus een vierde van zijn drijvende ijsmassa kwijtgeraakt. Een ijsschots die vier keer zo groot is als Manhattan dobbert nu nabij Groenland rond. Wetenschappers ontdekten de ijsschots met behulp van satellietbeelden.

Het brokstuk is ongeveer 260 vierkante kilometer groot en zo’n 222 meter dik. Op dit moment dobbert het ijs richting de Straat Nares. “In Straat Nares komt de ijsschots eilanden tegen die een stuk kleiner zijn,” weet professor Andreas Muenchow.

Satellietbeeld van de afgebroken ijsschots. Afbeelding: Andreas Muenchow, University of Delaware
Onderweg
“De ijsschots kan aan het land vast komen te zitten, het kanaal blokkeren of in kleinere stukken breken en in de oceaanstroming terechtkomen. Daar vandaan zal het de kust van Baffineiland en Labrador (een regio in Canada, red.) volgen en ergens in de komende twee jaar in de

Atlantische oceaan belanden.”

1962
De Petermann-gletsjer is één van de twee grootste overgebleven Groenlandse gletsjers. De gletsjer eindigt rechtstreeks in zee en beschikt over een zeventig kilometer lange drijvende ijsmassa. Daarvan is nu dus een kwart op de loop gegaan. De laatste keer dat de Noordpool zo’n gigantische hoeveelheid ijs verloor, was in 1962.

De Petermann-gletsjer verliest regelmatig stukken ijs. In 2001 nog een stuk van 88 vierkante kilometer en in 2008 een schots van 26 vierkante kilometer. Nog niet zolang geleden verloor een andere Groenlandse gletsjer ook al een flink stuk ijs. De Jakobshavn-gletsjer liet toen een ijsschots ter grootte van Manhattan los. Toen dachten wetenschappers dat dat nauw samenhing met de opwarmende oceanen.

De Petermann-gletsjer in 2009. Foto: Andreas Muenchow, University of Delaware

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd