Groningse studenten worden wereldkampioen met omgebouwde bacterie

Studenten van de Rijksuniversiteit Groningen mogen zich wereldkampioen noemen: ze versloegen 170 teams tijdens de iGEM-competitie en wel door een bacterie met behulp van biotechnologie zo goed mogelijk om te bouwen voor een praktisch doel.

Welbeschouwd bouwden de studenten voor de competitie een ‘biologisch machine’ met behulp van synthetische biologie. Hoe dat precies werkt, kon u enkele weken geleden in een groot interview met enkele leden van het iGEM-team van Groningen al op Scientias.nl lezen.

Concreet
Heel concreet komt het erop neer dat de studenten een bacterie zo hebben aangepast dat deze in staat is om vlees dat gaat bederven aan te wijzen. De bacterie verkleurt namelijk zodra deze bij vlees dat tegen bederven aan zit, in de buurt komt.

Sticker
De studenten pakten het allemaal heel praktisch aan. Ze ontwikkelden een sticker die u op vlees kunt plakken. De bacteriën kunnen niet uit de sticker ontsnappen, maar stofjes die uit het vlees ontsnappen, dringen wel tot de sticker (en dus de bacteriën in de sticker) door. Zodra de bacteriën en dus ook de sticker van kleur veranderen, weet u: het vlees gaat bederven. De bacteriën achterhalen dat al lang voordat wij mensen zoiets kunnen ruiken.

Eerder pakten de studenten met hun bacterie al de Europese titel en gisterenavond hoorden ze dat ze ook de wereldtitel op hun naam mogen schrijven. De studenten waren voor de presentatie van hun bacterie afgereisd naar Boston, waar het MIT jaarlijks de iGEM-wedstrijd organiseert. Dat ze zo ver van huis de hoofdprijs in de wacht sleepten, daar staan de studenten zelf ook perplex van. “We zijn helemaal flabbergasted, we hadden echt niet verwacht zo hoog te eindigen,” vertelt Renske van Raaphorst op de site van de Rijksuniversiteit Groningen.

Bronmateriaal

"Gronings iGEM-team wereldkampioen" - RUG.nl
"‘Is dit echt?!’ RUG-team wint hoofdprijs met bacterie" - RUG.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door RUG.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd