Groot Barrièrerif beschadigd door cycloon Yasi

Het Groot Barrièrerif is beschadigd door de cycloon Yasi. Dit melden Australische wetenschappers. De cycloon trok twee weken geleden over Australië heen. Koraalbedden zijn beschadigd door veranderingen op de bodem van de Koraalzee, zoals de verschuiving van zand en puin. Circa dertien procent van het 2.300 kilometer lange gebied is getroffen door Yasi.

Door de cycloon en overstromingen zijn giftige stoffen op het land – zoals pesticiden en meststoffen – in de Koraalzee terecht gekomen. Deze stoffen zullen nog jarenlang sporen achterlaten in het grootste koraalrif ter wereld.

Koralen voeden zichzelf met zoöxanthellen en plankton. Zoöxanthellen hebben zonlicht nodig om te groeien. Aangezien het water vervuild is met sedimenten is het voor de zoöxanthellen een stuk moeilijker om zonlicht op te vangen. Koraalpoliepen vangen plaktonische organismen met hun tentakels. Helaas is de kans nu groter dat een koraalpoliep een zandkorreltje of modder vangt als maaltijd in plaats van plankton.

FOTO’S

In 2010 maakte wetenschappers bijzondere foto’s van het Groot Barrièrerif. Niet van de koraalbedden, maar van de inwoners!

Klimaatverandering
Katharina Fabricius van het Australische Instituut van Zeewetenschappen denkt dat er één hoofdoorzaak is: klimaatverandering. Tussen 1970 en 2005 werd het Groot Barrièrerif getroffen door 116 cyclonen, maar geen van deze cyclonen bereikte de vijfde categorie. Sinds 2006 werd het gebied getroffen door drie cyclonen van de vijfde categorie: Larry, Hamish en nu Yasi.

“Koraalriffen doen er tien tot vijftig jaar over om te herstellen, maar door de vele cyclonen krijgen riffen de kans niet”, vertelt Fabricius.

Maatregelen
Een oplossing is om maatregelen te nemen tegen Australische boeren, die meststoffen en pesticiden dumpen in rivieren. Deze rivieren monden uit in de Koraalzee. Fabricius: “We moeten zorgen dat pesticiden en meststoffen op het land blijven.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd