Groot stuk ijs breekt van Groenlandse gletsjer af

De Groenlandse gletsjer Jakobshavn verloor in één nacht achttien vierkante kilometer ijs. Dit is vergelijkbaar met de grootte van Manhattan. NASA-wetenschappers houden Jakobshavn nauwlettend in de gaten met o.a. de Lansat-satelliet en de Terra-satelliet.

“Hoewel we nog niet exact weten wat voor proces erachter zit, denken wij dat het te maken heeft met de theorie dat de oceanen opwarmen, waardoor Groenland en Antarctica ijsmassa verliezen”, zegt NASA-wetenschapper Thomas Wagner.

“Het is bijzonder dat we gletsjers nog niet volledig begrijpen”, vindt Ian Joughin van de universiteit van Washington. Wetenschappers zijn momenteel druk bezig om de gebeurtenis, die plaatsvond in de nacht van 6 op 7 juli, te analyseren aan de hand van satellietbeelden.

Jakobshavn Isbrae bevindt zich aan de westkust van Groenland. Sinds 1850 trok de gletsjer zich al bijna 45 kilometer terug. De laatste tijd gaat dit proces in een hoog tempo. Zo is Jakobshavn in tien jaar tijd al zo’n tien kilometer teruggetrokken.

De gletsjer is erg belangrijk voor Groenland. Zo produceert Jakobshavn tien procent van alle Groenlandse ijsbergen. Daarnaast sijpelt veel Groenlands ijs via de gletsjer in de oceaan (6,5 procent).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd