Grootschalige cyberaanval kost 100 miljoen dollar

Hoeveel kost het eigenlijk om alle cyberbeveiliging uit te schakelen en het internet over te nemen? Volgens Charlie Miller, een voormalige computerspecialist van NSA, zijn duizend cybersoldaten, honderd miljoen dollar en twee jaar tijd voldoende. Miller gebruikte de Noord-Koreaanse aanval op het Amerikaanse leger als blauwdruk voor een cyberaanval.

Natuurlijk klinkt honderd miljoen dollar als een hoog bedrag – en dat is het voor de gemiddelde mens ook – maar bedrijven geven gezamenlijk veel meer geld uit aan beveiligingssystemen. Het is dus best opmerkelijk dat een cyberaanval vele malen goedkoper is dan het beveiligen van het internet.

Infiltratie
Volgens Miller bestaat een leger van cybersoldaten uit ervaren hackers en minder ervaren wizzkids. De beste techniek is het infiltreren van belangrijke systemen en netwerken. Dit neemt enkele jaren in beslag. Wanneer de cyberaanval plaatsvindt kunnen inwoners van de Verenigde Staten alleen maar toekijken, omdat de beveiliging al gekraakt is.

Grote gevolgen
Een cyberaanval kan vernietigend zijn. Vrijwel alles – betaalverkeer, het kopen van producten, communicatie – verloopt via internet. Door de technologische infrastructuur af te breken krijgt een beschaving een flinke tegenslag te verwerken.

Geen paniek
Raakt u in paniek? Niet doen! Twee jaar is een erg lange tijd op het gebied van beveiliging. Beveiligers verbeteren hun systemen continu, waardoor cybersoldaten iedere keer weer opnieuw moet beginnen.

Cybergeneraal
Daarnaast beschermt een cybergeneraal het internet. Generaal Keith Alexander houdt hackers in de gaten, slaat aanvallen af en voorkomt deze. Alleen door middel van toetsenborden en muizen? Nee, ook met wapens! Hackers, jullie zijn gewaarschuwd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd