Grootste dierengenoom ooit in kaart gebracht

europese treksprinkhaan

Wetenschappers hebben al van verscheidene diersoorten het genoom in kaart gebracht, maar hun laatste werk breekt alle records. Ze brachten het grootste dierengenoom ooit in kaart. En dat genoom behoort toe aan…de Europese treksprinkhaan.

Het genoom van de treksprinkhaan is enorm: zo’n 6,5 gigabyte. En daarmee is het het grootste genoom van een dier dat tot op heden in kaart is gebracht. De onderzoekers denken wel te kunnen verklaren waarom het genoom van de sprinkhaan zo indrukwekkend groot is. Het aantal springende genen – stukjes DNA op een chromosoom die in het genoom van plaats kunnen wisselen – snel toenemen en slechts langzaam verloren gaan. Verder blijkt genetisch materiaal van de Europese treksprinkhaan ten opzichte van andere insecten heel langzaam af te nemen.

Door het genoom van de sprinkhaan in kaart te brengen, hoopten de onderzoekers een beter beeld te krijgen van dit insect. En dat is gelukt. Zo is één vraagstuk door het in kaart brengen van dit genoom al opgelost. Het gaat om het vermogen van de sprinkhaan om grote afstanden af te leggen. Sprinkhanen kunnen honderden kilometers per dag maken en zelfs oceanen oversteken. Het onderzoek suggereert dat dat mede mogelijk wordt gemaakt door een zeer efficiënt systeem dat de sprinkhaan tijdens zo’n veeleisend reisje van energie voorziet.

In de toekomst hopen de onderzoekers hun studie ook te kunnen gebruiken om nieuwe, effectieve pesticiden te ontwikkelen. Dat is geen overbodige luxe: sprinkhanen kunnen dagelijks hun lichaamsgewicht aan voedsel naar binnen werken en wanneer ze in grote getale neerstrijken een hele oogst om zeep helpen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd