Grootste knaagdier ooit gebruikte snijtanden om te graven en vechten

gigant

Nieuw onderzoek suggereert dat het grootste knaagdier dat ooit heeft geleefd zijn enorm sterke snijtanden niet direct gebruikte om te bijten, maar om te vechten en te graven.

Het knaagdier Josephoartigasia monesi leefde ongeveer drie miljoen jaar geleden in Zuid-Amerika. Het knaagdier doet qua uiterlijk sterk denken aan een cavia, maar was aanzienlijk groter. Geschat wordt dat J. monesi een slordige 1000 kilo woog en qua omvang vergelijkbaar was met een buffel. Het maakt het dier tot het grootste knaagdier dat ooit op aarde heeft rondgelopen.

Nu weten we dat J. monesi uitgerust was met aanzienlijke snijtanden. Maar hoe sterk waren die? Onderzoekers gebruikten computermodellen om dat te achterhalen. Ze ontdekten dat de bijtkracht van J. monesi vergelijkbaar moet zijn geweest met die van een tijger (1400 N), maar dat de snijtanden in staat moeten zijn geweest om een kracht die zo’n drie keer groter was, te weerstaan.

Het laat volgens onderzoeker Philip Cox zien dat het knaagdier zijn snijtanden voor andere doeleinden moet hebben gebruikt dan gedacht. “We concluderen dat Josephoartigasia zijn snijtanden voor andere activiteiten dan bijten heeft gebruikt, bijvoorbeeld om in de grond te graven naar voedsel of zichzelf te verdedigen tegen roofdieren. Je kunt het vergelijken met hoe een moderne olifant zijn slagtanden gebruikt.”

Bronmateriaal

"Giant rodent used incisors like tusks" - xx
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Nobu Tamura (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd