Grootste zonnestorm in jaren is onderweg

De grootste zonnestorm in jaren is op dit moment onderweg en arriveert mogelijk later vandaag bij de aarde.

De laatste keer dat de zon een zonnestorm van deze omvang veroorzaakte, was in 2005. De huidige zonnestorm werd voorafgegaan door een zonnevlam uit de klasse M8.7. Natuurlijk heeft het Solar Dynamics Observatory van NASA deze zonnevlam weer in volle glorie vastgelegd:

Plasmawolk
De actieve zon produceerde ook een plasmawolk. Dit is een wolk die voornamelijk bestaat uit protonen en elektronen. De deeltjes haasten zich met een snelheid van zo’n 2200 kilometer per seconde richting de aarde. Zij komen hier naar verwachting vanavond aan. De deeltjes botsen tegen de atmosfeer van onze aarde en kunnen op de hogere breedtes poollicht veroorzaken. Of wij daar ook iets van gaan zien? Het zou kunnen, maar de kans lijkt klein.

M-klasse

Een M8.7-klasse zonnevlam is een vrij krachtige zonnevlam, maar het is niets in vergelijking met wat nog gaat komen. De kans is groot dat de zon de komende jaren X-klasse zonnevlammen produceert. Deze zonnevlammen zijn omvangrijker dan M-klasse zonnevlammen en kunnen schade aan satellieten en elektrische systemen veroorzaken.

Mars
Overigens is de aarde niet de enige planeet die door de deeltjes wordt geteisterd. De deeltjes haasten zich ook richting Mars en arriveren daar enkele uren nadat ze op aarde zijn aangekomen.

De laatste tijd is de zon weer aardig actief. Vorige week produceerde deze ook al een redelijke zonnevlam. Het vormt de opmars voor een periode waarin de zon nog actiever zal worden: het zonnemaximum. In deze periode komen bijzonder veel zonnevlammen en zonnestormen voor. Ook hebben ze een grotere kracht en kunnen ze voor grotere problemen zorgen. Zo kunnen de deeltjes bijvoorbeeld satellieten dwarszitten.

Wakker
Meer weten over de ontwakende zon? Lees het artikel: Help, de zon wordt wakker!

Bronmateriaal

"M8.7 Solar Flare and Earth Directed CME" - NASA.gov
"Solar Storm in Progress" - SDO.GSFC.NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd