Grootste zonnevlek van deze zonnecyclus gespot

zonnevlek

Het Solar Dynamics Observatory heeft de grootste zonnevlek van deze zonnecyclus (die in 2008 startte) gespot. De zonnevlek heeft een diameter van 128.747 kilometer. Dat betekent dat de aarde er ongeveer tien keer in past.

De enorme zonnevlek is goed te zien op de foto’s die het Solar Dynamics Observatory van onze ster maakte. Je ziet de zonnevlek als een donker gebied op de zon. Een zonnevlek hangt samen met een relatief koel gebied op de zon dat ontstaat doordat krachtige en complexe magneetvelden de convectie van plasma in de weg zitten.

Zonnevlam
Zulke actieve gebieden op de zon kunnen ook dienst doen als bron van zonnevlammen of plasmawolken. Deze zonnevlek – AR 12192 genaamd – heeft al verschillende krachtige zonnevlammen geproduceerd.

Zonnemaximum
Actieve gebieden zoals AR 12192 komen vaker voor tijdens het zonnemaximum. De zon volgt een cyclus die ongeveer elf jaar duurt en die gekenmerkt wordt door een zonnemaximum (een periode van verhoogde activiteit) en een zonneminimum (een periode van verminderde activiteit). Momenteel is sprake van een – uitgesteld – zonnemaximum en is het dus niet zo vreemd dat we grote zonnevlekken zien opduiken.

AR 12192 mag dan de boeken ingaan als de grootste zonnevlek uit deze zonnecyclus, het is zeker niet de grootste zonnevlek die ooit op de zon is gespot. Die zagen astronomen in 1947. En die zonnevlek was bijna drie keer zo groot als AR 12192.

Bronmateriaal

"NASA's SDO Observes Largest Sunspot of the Solar Cycle" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / SDO.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd