Grote bellen van gammastraling in het Melkwegstelsel gevonden

NASA’s Fermi-telescoop heeft twee gigantische bellen gevonden boven en onder het galactische centrum van de Melkweg. Iedere bel heeft een doorsnee van 25.000 lichtjaar. Samen zijn de structuren bijna net zo breed als de schijf van het Melkwegstelsel. Het is nog een raadsel hoe de twee bolvormige structuren zijn ontstaan.

Het is mogelijk dat de twee bellen zijn ontstaan door het supermassieve zwarte gat in het centrum van de Melkweg. Het exemplaar is momenteel niet actief, maar is dat vroeger waarschijnlijk wel geweest. Jonge sterrenstelsels bezitten namelijk vaak actieve zwarte gaten, die deeltjes uitspuwen in de vorm van plasmabundels.

Een andere mogelijkheid is dat de twee bellen zijn ontstaan door actieve stervorming. “In andere sterrenstelsels zien we dat stervorming zorgt dat gas in beweging is”, zegt wetenschapper David Spergel van de Princeton universiteit in New Jersey. “Wellicht zijn de bellen het resultaat van deze sterformatie.”

Eén ding is zeker: de twee bellen zijn zeer zwak en de gammastraling vormt geen bedreiging voor de aarde. Toch is het bijzonder dat zelfs vandaag de dag nog nieuwe structuren en objecten worden ontdekt in het nabije universum.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd