Grote meteorietinslag zorgt gelukkig niet voor een tsunami

Wat gebeurt er als een grote asteroïde in de Atlantische Oceaan landt? Krijgen we dan te maken met een allesverwoestende tsunami? Nee, zeer waarschijnlijk niet.

Wetenschappers van het nationale laboratorium van Los Alamos hebben een reeks 3D-simulaties uitgevoerd om te kijken wat er gebeurt als een asteroïde in de oceaan plonst. Hoewel er in eerste instantie gigantische golven kunnen ontstaan met een hoogte van enkele honderden meters tot enkele kilometers, zal er geen tsunami naar de kust rollen.

Dit heeft ermee te maken dat schokgolven bij een tsunami relatief kort zijn in vergelijking met een onderzeese aardbeving. De hoge golven na een asteroïdeinslag worden al snel kleiner, waardoor kustbewoners in veiligheid blijven.

Dichter bij de kust
Er zijn uitzonderingen. Als een asteroïde tien tot twintig kilometer uit de kust neerstort, heeft dit wel vernietigende gevolgen voor de kustlijn. Zo moeten mensen rekening houden met hoog water, schokgolven in de lucht, hoge temperaturen en extreem harde windstoten. Wanneer een asteroïde in de lucht explodeert en meerdere delen in het water vallen, worden deze effecten versterkt.

Broeikaseffect XXL
De onderzoekers beweren dat er een grotere zorg is dan een tsunami: waterdamp. Bij een asteroïdeinslag komt veel waterdamp in de atmosfeer terecht. Daar blijft het maanden tot jaren in de stratosfeer hangen. Aangezien waterdamp een broeikasgas is, warmt de aarde in korte tijd flink op.

Video
Benieuwd naar de simulaties? Je kunt ze hieronder zien!

Visualization of Analysis of Threats from Asteroid Ocean Impacts from Francesca Samsel on Vimeo.

Bronmateriaal

"Visualization and Analysis of Threats from
Asteroid Ocean Impacts
" - American Geophysical Union Fall Meeting (gepresenteerd tijdens deze conferentie, het paper wordt nog gepubliceerd)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd