Haai die haai eet gefotografeerd

Wetenschappers zijn er getuige van geweest hoe een haai een andere haai naar binnen werkt. Een bijzondere gebeurtenis.

De wetenschappers deden onderzoek nabij het Great Barrier Reef (Australië) toen ze op een Wobbegong stuitten. De haai lag plat op de grond. Uit zijn bek stak de achterzijde van een andere haai: een bruinbandbamboehaai.

De wobbegong was ongeveer 125 centimeter lang. De bruinbandbamboehaai mat ongeveer één meter. De onderzoekers bestudeerden de haaien gedurende dertig minuten en maakten ook foto’s van de situatie (zie hierboven en hieronder). In het halfuur dat de onderzoekers de haaien observeerden, gebeurde er niets. De haaien bewogen zelfs niet. De onderzoekers vermoeden dat de wobbegong nog zeker enkele uren nodig heeft gehad om de bruinbandbamboehaai te verwerken.

Foto: Tom Mannering (Coral Reefs / DOI: 10.1007/s00338-012-0878-z).

De observatie is best bijzonder. De wobbegong eet normaal gesproken onder meer kleine vissen, zo schrijven de onderzoekers in het blad Coral Reefs. Maar deze observatie laat maar weer eens zien dat de haai ook grotere roofdieren te grazen kan nemen. Met behulp van de grote bek en scherpe tanden heeft deze de haai waarschijnlijk gegrepen en uiteindelijk in zijn geheel doorgeslikt.

Bronmateriaal

"Sharks that eat sharks: opportunistic predation by wobbegongs" - Springerlink.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Tom Mannering (Coral Reefs / DOI: 10.1007/s00338-012-0878-z).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd