Handen schudden is tamelijk ongevaarlijk

Hoeveel schadelijke bacteriën blijven er achter nadat u iemand de hand hebt gedrukt? Goed nieuws: het valt mee, zo blijkt uit onderzoek.

Onderzoeker David Bishai zag tijdens een diploma-uitreiking hoe een decaan vele handen schudde. Hij bedacht wat zich aan het eind van de middag allemaal op de hand van de decaan zou bevinden en werd nog nieuwsgieriger toen hij hoorde dat veel decanen een flesje met ontsmettende zeep klaar hadden staan.

Onderzoek
Bishai besloot de proef op de som te nemen. Zes studenten hielpen hem. Ze gingen diploma-uitreikingen af en schudden zo 5209 handen. Voor en na het handjes schudden werden hun handen nagekeken op bacteriën.

WIST U DAT…

Veel bacteriën
In 93 procent van de gevallen liepen de studenten door handjes te schudden bacteriën op. Maar slechts in één geval ging het om een bacterie die eventueel schadelijk kon zijn voor de gezondheid. Daarmee is het schudden van de hand van een vreemde 100 keer minder gevaarlijk dan als verpleger in een ziekenhuis werken met mensen die MRSA (een gevaarlijke bacterie) bij zich dragen.

Ongevaarlijk
Dat er zo weinig gevaarlijke bacteriën tijdens het handjes schudden overspringen, heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat het schudden van de hand maar kort duurt. Bovendien is het mogelijk dat heel veel handjes op rij schudden ook helpt. Bacteriën die dan net verzameld zijn, worden bij het schudden van een tweede hand weer aan de hand van de ander afgeveegd.

Het onderzoek bewijst in ieder geval dat decanen, politici en al die andere mensen die veel handjes moeten geven zich niet al teveel zorgen hoeven te maken over het schudden van de handen van vreemden, zo concluderen de onderzoekers.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd