Handicaps in Falluja: de schuld van de Amerikanen?

Uit een onderzoek van de BBC blijkt dat in de Iraakse stad Falluja de laatste jaren een groot aantal gehandicapte kinderen is geboren. Dit zou het gevolg zijn van een Amerikaans offensief. Concreet bewijs ontbreekt, maar het aantal misvormde kinderen is een onomstotelijk feit.

Eerder gingen ook al stemmen op die beweerden dat de stad Fallujah het lange-termijn-slachtoffer van een Amerikaans offensief was geworden. Er is echter nooit iets bewezen. Het aantal kinderen dat met gebreken ter wereld komt, neemt echter nog steeds toe.

Volgens Samira al-Ani, kinderarts in het ziekenhuis in Falluja, zijn er dagelijks twee tot drie gevallen waarbij kinderen met mankementen ter wereld komen. In de meeste gevallen hebben de kinderen hartproblemen. Op jaarbasis gaat het dus om meer dan 1000 gevallen. De Iraakse overheid ontkent dat en spreekt van één of twee gevallen per jaar. De Verenigde Staten hebben in een statement laten weten niet op de hoogte te zijn van een toename in het aantal gehandicapte kinderen.

“Maar het is onmogelijk om als een bezoeker niet door het vreselijke aantal handicaps getroffen te worden,” vertelt BBC-journalist John Simpson die Falluja in opdracht van de BBC bezocht. “We hebben vaak te horen gekregen dat ambtenaren in Falluja vrouwen hadden gewaarschuwd om geen kinderen te krijgen. We zijn naar een kliniek voor gehandicapten geweest en kregen er details van honderden gevallen waarbij kinderen met een handicap geboren werden. Op één foto zag ik een pasgeboren baby met drie hoofden. Terwijl we in de kliniek waren bleven de mensen met hun kinderen met serieuze problemen arriveren: een klein meisje met één arm, verschillende kinderen die verlamd waren en een meisje met een hele slechte rug. In de kliniek hoorden we dat de ergste problemen zich in de buurt al-Julan, nabij de rivier, voordeden. Dit was het hart van het verzet tegen de Amerikanen in twee grote offensieven in april en september 2004 en het werd constant geraakt door bommen.”

“Ik ben een dokter en ik moet wetenschappelijk zijn,” vertelt al-Ani. “Ik heb geen bewijs en ik heb niets op papier staan, maar ik kan je vertellen dat het elk jaar toeneemt.”

Wellicht is er een connectie tussen de handicaps en het drinkwater. Nadat de gevechten in 2004 waren afgelopen werd alle rommel uit de stad naar de oever van de rivier gebracht. De meeste mensen halen daar hun drinkwater vandaan. Om uit te sluiten dat de Amerikaanse aanvallen iets met de misgeboorten te maken hebben, zal eerst een onafhankelijk medisch onderzoek moeten worden uitgevoerd. Het gebied is echter nog lang niet veilig genoeg om een dergelijk onderzoek naar behoren uit te voeren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd