Handmatig stemmen tellen: niet zo’n goed idee

Handmatig stemmen (na)tellen is niet zo betrouwbaar. Het kan zomaar resulteren in een andere uitslag, zo blijkt.

Het gebeurt nog veelvuldig dat stemmen gewoon door mensen worden geteld. En zelfs wanneer computers de stemmen verwerken, is het niet ongewoon dat mensen het werk van de PC nog eens controleren door een natelling. Maar onduidelijk was altijd of zo’n telling door mensen de zaak nu echt goed deed. Dat hebben wetenschappers van de Rice University en Clemson University nu onderzocht.

Experiment
Ze verzamelden een aantal proefpersonen en lieten ze stemmen tellen. In een eerste experiment werkten vier mensen samen. Eén proefpersoon las voor wat er op de stem stond, een tweede controleerde dat en stapelde de stemmen op. De andere twee schreven op hoeveel stemmen er voor elke partij waren uitgebracht. In een tweede experiment werden alle stemmen voor partij A op één stapel gelegd en vervolgens geteld.

WIST U DAT…

Foutje
De onderzoekers ontdekten al snel dat het handmatig tellen van stemmen vaak resulteert in kleine foutjes. Bij de eerste methode ging het in 0,5 tot 1 procent van de gevallen fout. Bij de tweede methode was zelfs sprake van een foutenpercentage van 2 procent.

Groot verschil
Dat lijkt misschien weinig, maar schijn bedriegt. De afgelopen tijd zijn regelmatig verkiezingen gehouden waarbij een partij nipt won. Een telfoutje kan dan al snel resulteren in een heel andere uitslag.

De onderzoekers concluderen dat handmatig stemmen tellen eigenlijk altijd wel resulteert in foutjes. Maar uit het onderzoek blijkt ook dat sommige methodes om te tellen betrouwbaarder zijn dan andere. Door ons daar bewust van te zijn, kunnen we beginnen met werken aan betere methoden.

Bronmateriaal

"Hand counts of votes may cause errors, says new Rice U. study" - RICE.edu
De tekens bovenaan dit artikel zijn gemaakt door Benjamin D. Esham (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd