Handvoorkeur heeft grote invloed op ons oordeel

Uit onderzoek blijkt dat mensen die rechtshandig zijn spullen aan hun rechterzijde eerder als ‘goed’ ervaren dan producten aan hun linkerzijde, en omgekeerd. Opvallend: rechtshandige mensen die een tijdje gedwongen worden hun linkerhand te gebruiken, gaan na verloop van tijd juist de linkerzijde als ‘goed’ bestempelen.

De onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania legden een groep proefpersonen een aantal keuzes voor. De proefpersonen kregen tijdens het experiment bijvoorbeeld twee sollicitanten te zien of twee producten en moesten de beste uitkiezen. Hieruit bleek dat de rechtshandigen vaker het product of de persoon aan hun rechterhand goedkeurden en linkshandigen vaker kozen voor zaken aan hun linkerzijde.

Vloeiend
De onderzoekers denken wel te weten waar die voorkeur vandaan komt. Mensen kunnen hun dominante hand vloeiender gebruiken en gaan zo goede dingen onbewust associëren met die kant van het lichaam.

WIST U DAT…

Experiment
Om de theorie te toetsen, verzamelden de onderzoekers een aantal mensen die rechtshandig waren, maar hun rechterhand niet konden gebruiken. Een deel van de proefpersonen had een handicap aan de rechterhand. De anderen kregen een handschoen om die ervoor zorgde dat ze de hand niet voor fijne werkjes konden gebruiken. De proefpersonen kregen een taak waarbij weer de associatie van links of rechts met goed of slecht aan de orde kwam. De mensen die de rechterhand niet konden gebruiken, gingen na verloop van tijd links als ‘goed’ zien.

Twaalf minuten
Datzelfde gold voor mensen die links waren, maar de linkerhand niet konden gebruiken. Zij kregen een voorkeur voor rechts. Al met al duurde die omschakeling gemiddeld zo’n twaalf minuten.

“Mensen denken vaak dat hun oordeel rationeel is en dat hun opvattingen stabiel zijn,” vertelt onderzoeker Daniel Casasanto. “Maar als het dragen van een handschoen in een paar minuten het oordeel van mensen over goed en slecht kan veranderen, is het brein toch smeedbaarder dan gedacht.”

De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Psychological Science.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd